Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Kadilci stanejo 4.347 evrov na leto

kadilec kajenje cigareta Shutterstock
Kadilec stane zasebnega delodajalca v Združenih državah Amerike 4.347 evrov na leto več kot nekadilec, je pokazala nedavna analiza podatkov na Ohio State University.

Največji strošek, 2.300 evrov na leto, so predstavljale “čik pavze”. Kadilci so med delovnim časom šli v povprečju na pet odmorov za kajenje.

Drugi največji strošek, 1.537 evrov na leto, je nastal zaradi dodatnih stroškov za zdravstveno varstvo. Kadilci imajo običajno več zdravstvenih težav kot nekadilci, vključno s srčnimi in pljučnimi boleznimi ter različnimi rakastimi obolenji.

Za dva dneva in pol več absentizma na leto v primerjavi z nekadilci

Preostali strošek je izhajal iz povečanega absentizma, saj so raziskovalci ugotovili, da kadilci izostanejo z dela v povprečju dva in pol dneva več kot nekadilci, obenem pa tako pade tudi njihova delovna produktivnost.

“Podjetjem svetujemo, da omogočijo programe opuščanja kajenja. Pri večjih podjetjih se bo to sčasoma finančno zelo obrestovalo,” je povedal vodja analize Micah Berman z Ohio State University. “Na državni in zvezni ravni bi se morali bolj sistematično ukvarjati s tem problemom – ne le z vidika prenehanja, ampak tudi preventivno,” je dodal.

Komentarjev 3
  • nina 07:14 13.avgust 2013.

    pri nas predjačijo kar poslanci in drugi državni lopovi jih je kar precej......

  • wingspan15 13:23 12.avgust 2013.

    a so naredili raziskavo tuid, koliko državo stanejo pijanci na leto. Po moje se od stroška zavrti.

  • trojka 11:14 12.avgust 2013.

    no, pri nas pa smo kadilci edini, ki damo svoje minute, ko gremo na kavo in čikpavzo, nekadilci pa v misru kavo pijejo dlje in to na službene minute....