Kaj pomeni, da ste Rh-negativni?

Foto: Žurnal24 V različne krvne skupine nas razvrščajo antigeni, ki so na rdečih krvnih celicah
Bi znali našteti vse krvne skupine? In ali veste, kaj sploh pomenita kratici Rh+ in Rh-? Čas je za obnovo morda že znanega.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji sta najpogostejši krvni skupini A (okoli 40 odstotkov) in 0 (okoli 38 odstotkov), sledita pa jima krvni skupini B (okoli 15 odstotkov) in AB (okoli 7 odstotkov). V različne krvne skupine nas sicer razvrščajo tako imenovani antigeni, ki so na rdečih krvnih celicah (antigeni so snovi, ki lahko v organizmu povzročijo imunski odziv, saj se nanje specifično vežejo protitelesa ali določeni receptorji na limfocitih).

Drugi sistem razvrščanja krvnih skupin predstavlja Rh-faktor (Rhesus faktor). Pri tem gre za prisotnost oziroma odsotnost enega samega tako imenovanega D-antigena. Rh-pozitivne osebe so tiste osebe, ki ta antigen posedujejo in imajo tako krvno skupino Rh+, osebe, ki omenjenega antigena nimajo, pa imajo krvno skupino Rh- in so zato Rh-negativne.  Na svetu je veliko več ljudi Rh-pozitivnih; v Sloveniji je takšnih okoli 85 odstotkov, medtem ko je Rh-negativnih 15 odstotkov ljudi.

Težave zaradi Rh-faktorja lahko nastanejo med nosečnostjo v primeru, ko je otrok Rh-pozitiven, mati pa Rh-negativna. V tem primeru obrambni sistem Rh-negativne matere namreč "prepozna" Rh-pozitivne eritrocite otroka kot tujek, torej materinemu telesu tuje tkivo, in zato sproži tvorbo protiteles, uperjenih proti Rh-pozitivnemu plodu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.