Kaj se zgodi, če redno jeste avokado?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Avokado vsebuje številne hranilne snovi, med drugim je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov A, D, E in kalija. Kaj to pomeni za naše telo in zdravje?
Oglej si celoten članek

1. Adijo, holesterol.
Avokado so zaradi visoke vsebnosti maščob označili za kalorijsko bombo. A vsaka maščoba ni škodljiva. Obstajajo namreč nasičene in nenasičene maščobe. Avokado vsebuje "dobre“ maščobne kisline – nenasičene – ki zmanjšujejo raven holesterola v krvi.

2. Bolj zdravo ožilje.
V avokadu je veliko vitamina C in tudi veliko vitamina E, ki upočasnita produkcijo lipoproteinov z nizko gostoto (LDL). Lipoproteini so odgovorni za transport maščob po krvi in lahko povzročijo bolezni srca in ožilja. Vitamin C preprečuje nalaganje oblog v arterijah in tako preprečuje nastanek nekaterih bolezni, med drugim tudi ateroskleroze. Tudi vsebnost kalija v avokadu je izjemna. Pomemben je za strjevanje krvi, blagodejno pa vpliva tudi na krvni tlak.

3. Izguba telesne teže
Čeprav je masten, boste z uživanjem avokada shujšali. Njegova energijska vrednost je namreč 1,7 kcal na gram. Vsebuje namreč tudi veliko vode.

4. Avokado za oster vid in lepo kožo.
Lutein in zeaksantin sta antioksidanta, ki blagodejno vplivata na zdravje oči, ksantofil pa ščiti kožo in upočasnjuje proces staranja.

5. Zaveznik v boju proti raku.
Avokado vsebuje številne bioaktivne rastlinske snovi, ki naj bi bili v boju proti raku zelo učinkoviti. Še zlasti naj bi bil koristen za bolnike, ki so zboleli za rakom v grlu in rakom dojk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.