Kako nad molje?

Foto: Žurnal24 Šopek sivke lahko položite tudi v shrambo z živili. (Foto: Shutterstock)
V boju proti moljem boste največ naredili z rednim čiščenjem, prezračevanjem ter pravim shranjevanjem živil in oblačil. Kaj pa, ko molji napadejo? Zbrali smo nekaj nasvetov.
Oglej si celoten članek

Molji v stanovanju niso le nadloga, ampak lahko povzročijo tudi veliko škode. Pomembno je, da preprečite njihovo naselitev. Če molje v stanovanju že imate, jih poskusite pregnati ali uloviti s spodnjimi nasveti. Pozorni bodite tudi na to, ali imate kuhinjske ali tekstilne molje.
 

Molji se lahko razvijejo zelo hitro – ena sama samica lahko izleže tudi do 400 jajčec, iz katerih se kasneje razvijejo ličinke in prav te povzročajo škodo na živilih in oblačilih.

Pet rešitev proti moljem v kuhinji:

 

  • Kuhinjske omarice redno čistite (pazite, da moka, riž in druga škrobna živila niso raztresena po policah) in zračite. Tudi kuhinjsko shrambo vzdržujte čisto in suho.
  • Živila shranjujte v dobro zaprtih posodah, prav tako tudi hrano za hišne ljubljenčke.
  • Zračnike v stanovanju, predvsem pa v shrambi zaščitite z gazo ali najlonskimi krpicami.
  • V kuhinjske omarice in predale položite liste divjega kostanja – ljudska modrost pravi, da ti preprečujejo naselitev moljev.
  • Zelo učinkovite so tudi vabe za molje – v obliki samolepilnih lističev ali hišic. Prve lahko nalepite poljubno na vratca omaric, druge pa postavite kar se da visoko v prostoru – najbolje kar na omaro. Vabe samce moljev privabijo z lepilom, prepojenim z umetnimi feromoni – vonjem po samicah. Ujeti samčki preprečujejo razmnoževanje in s tem razvoj ličink. Takšne vabe učinkujejo šest do osem tednov.


Šest rešitev proti tekstilnim moljem:

  • Tudi omare z oblačili redno čistite in zračite. V omare zlagajte le suha in čista oblačila ter pazite na red (natlačena oblačila povečajo možnosti za naselitev moljev).
  • Oblačila, predvsem sezonska, vsake toliko časa razgrnite, odeje, ki jih ne uporabljate, pretresite. Še bolje je, če sezonska oblačila ter odeje in posteljnino shranjujete v plastičnih vrečkah za oblačila.
  • Sredstva, ki odganjajo molje, naj bodo sestavni del omare – na tržišču lahko zbirate med pestro ponudbo najrazličnejših vonjav.
  • Zagovorniki naravnega v omaro obesite bombažno blazinico, napolnjeno s sivko. Enako učinkovita je tudi limonina travica, tako kot v kuhinji pa si lahko tudi v garderobni omari pomagate z listi divjega kostanja.
  • Za preventivno zaščito poskrbi tudi razpršilo proti moljem – z njim lahko poškropite oblačila, krzno, preproge, oblazinjeno pohištvo in druge tekstilne površine. Razpršilo ne pušča madežev in ne poškoduje oblačil in drugih tekstilnih izdelkov.
  • Če so molji v omari že naseljeni, jo takoj izpraznite. Oblačila podrobno preglejte, poškodovana po potrebi zavrzite. Vsa oblačila še enkrat operite in dobro posušite. Umijte tudi omaro, jo dobro posušite in prezračite, popršite z razpršilom proti moljem, namestite izbrane odganjalce in šele nato vanjo pospravite tudi oblačila.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.