Magazin
6174 ogledov

Kako nad molje?

Šopek sivke lahko položite tudi v shrambo z živili. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V boju proti moljem boste največ naredili z rednim čiščenjem, prezračevanjem ter pravim shranjevanjem živil in oblačil. Kaj pa, ko molji napadejo? Zbrali smo nekaj nasvetov.

Molji v stanovanju niso le nadloga, ampak lahko povzročijo tudi veliko škode. Pomembno je, da preprečite njihovo naselitev. Če molje v stanovanju že imate, jih poskusite pregnati ali uloviti s spodnjimi nasveti. Pozorni bodite tudi na to, ali imate kuhinjske ali tekstilne molje.
 

Molji se lahko razvijejo zelo hitro – ena sama samica lahko izleže tudi do 400 jajčec, iz katerih se kasneje razvijejo ličinke in prav te povzročajo škodo na živilih in oblačilih.

Pet rešitev proti moljem v kuhinji:

 

  • Kuhinjske omarice redno čistite (pazite, da moka, riž in druga škrobna živila niso raztresena po policah) in zračite. Tudi kuhinjsko shrambo vzdržujte čisto in suho.
  • Živila shranjujte v dobro zaprtih posodah, prav tako tudi hrano za hišne ljubljenčke.
  • Zračnike v stanovanju, predvsem pa v shrambi zaščitite z gazo ali najlonskimi krpicami.
  • V kuhinjske omarice in predale položite liste divjega kostanja – ljudska modrost pravi, da ti preprečujejo naselitev moljev.
  • Zelo učinkovite so tudi vabe za molje – v obliki samolepilnih lističev ali hišic. Prve lahko nalepite poljubno na vratca omaric, druge pa postavite kar se da visoko v prostoru – najbolje kar na omaro. Vabe samce moljev privabijo z lepilom, prepojenim z umetnimi feromoni – vonjem po samicah. Ujeti samčki preprečujejo razmnoževanje in s tem razvoj ličink. Takšne vabe učinkujejo šest do osem tednov.


Šest rešitev proti tekstilnim moljem:

  • Tudi omare z oblačili redno čistite in zračite. V omare zlagajte le suha in čista oblačila ter pazite na red (natlačena oblačila povečajo možnosti za naselitev moljev).
  • Oblačila, predvsem sezonska, vsake toliko časa razgrnite, odeje, ki jih ne uporabljate, pretresite. Še bolje je, če sezonska oblačila ter odeje in posteljnino shranjujete v plastičnih vrečkah za oblačila.
  • Sredstva, ki odganjajo molje, naj bodo sestavni del omare – na tržišču lahko zbirate med pestro ponudbo najrazličnejših vonjav.
  • Zagovorniki naravnega v omaro obesite bombažno blazinico, napolnjeno s sivko. Enako učinkovita je tudi limonina travica, tako kot v kuhinji pa si lahko tudi v garderobni omari pomagate z listi divjega kostanja.
  • Za preventivno zaščito poskrbi tudi razpršilo proti moljem – z njim lahko poškropite oblačila, krzno, preproge, oblazinjeno pohištvo in druge tekstilne površine. Razpršilo ne pušča madežev in ne poškoduje oblačil in drugih tekstilnih izdelkov.
  • Če so molji v omari že naseljeni, jo takoj izpraznite. Oblačila podrobno preglejte, poškodovana po potrebi zavrzite. Vsa oblačila še enkrat operite in dobro posušite. Umijte tudi omaro, jo dobro posušite in prezračite, popršite z razpršilom proti moljem, namestite izbrane odganjalce in šele nato vanjo pospravite tudi oblačila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.