Kako odstraniti klopa?

Foto: Žurnal24 Prepričajte se, da ste odstranili glavico klopa, in kosmatinca opazujte še nekaj
Redno pregledujte svojega ljubljenčka, saj so klopi prenašalci bolezni, ki so lahko usodne.
Oglej si celoten članek

Klopa ne mažite z alkoholom ali oljem, ki lahko povzročita, da napadalec spusti določene snovi in okuži kosmatinca, ampak ga odstranite s posebno pinceto v nasprotni smeri urnega kazalca. "Klopi so problematični zaradi bolezni, ki jih prenašajo – za razliko od bolh, ki so bolj kozmetični problem," opozarja veterinarka Iris Selan. Borelioza, erlihioza, babezioza so najpogostejše bolezni, ki jih prenašajo.

Bolje preprečiti kot zdraviti
Ampule so najbolj razširjena zaščita domačih ljubljencev. Veterinarka priporoča mesečni nanos in vestno odmerjanje. Ker so klopi postali odpornejši, izdelkov na
zeliščni bazi raje ne uporabljajte. "Nekateri k ampulam kombinirajo ovratnice ali ultrazvočne odganjalce klopov, vendar se vračajo z različnimi povratnimi
informacijami,"
pravi sogovornica. Kosmatinca po sprehodu po gozdovih in travnikih kljub zaščiti dodatno preglejte. Čim prej zajedalca odstranite, manjša je možnost okužbe.

Po ugrizu opazujte
Vročina, boleči sklepi ali mišice, neješčost in utrujenost so opozorilni znaki, ob katerih takoj obiščite veterinarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.