Magazin
28 ogledov

Kako odstraniti klopa?

Prepričajte se, da ste odstranili glavico klopa, in kosmatinca opazujte še nekaj Žurnal24 main
Redno pregledujte svojega ljubljenčka, saj so klopi prenašalci bolezni, ki so lahko usodne.

Klopa ne mažite z alkoholom ali oljem, ki lahko povzročita, da napadalec spusti določene snovi in okuži kosmatinca, ampak ga odstranite s posebno pinceto v nasprotni smeri urnega kazalca. "Klopi so problematični zaradi bolezni, ki jih prenašajo – za razliko od bolh, ki so bolj kozmetični problem," opozarja veterinarka Iris Selan. Borelioza, erlihioza, babezioza so najpogostejše bolezni, ki jih prenašajo.

Bolje preprečiti kot zdraviti
Ampule so najbolj razširjena zaščita domačih ljubljencev. Veterinarka priporoča mesečni nanos in vestno odmerjanje. Ker so klopi postali odpornejši, izdelkov na
zeliščni bazi raje ne uporabljajte. "Nekateri k ampulam kombinirajo ovratnice ali ultrazvočne odganjalce klopov, vendar se vračajo z različnimi povratnimi
informacijami,"
pravi sogovornica. Kosmatinca po sprehodu po gozdovih in travnikih kljub zaščiti dodatno preglejte. Čim prej zajedalca odstranite, manjša je možnost okužbe.

Po ugrizu opazujte
Vročina, boleči sklepi ali mišice, neješčost in utrujenost so opozorilni znaki, ob katerih takoj obiščite veterinarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.