Kako skuhati riž z manj kalorijami?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Riž je temeljna sestavina različnih svetovnih kuhinj in čeprav deluje kot nedolžna in lahka hrana, vsebuje veliko kalorij. Študent kemije je ugotovil, kako riž skuhati, da je manj kaloričen.
Oglej si celoten članek

Riž je jed, ki se jo pripravlja po različnih svetovnih kuhinjah. Je sestavina, ki je poceni in je dovolj nevtralna, da jo lahko postrežemo ob različnih omakah, solatah in drugih dodatkih. A vendar, čeprav je riž načeloma lahka hrana, ima v sebi kar nekaj kalorij. Ne samo, da ima skodelica kuhanega riža kar 200 kalorij, zdravniki ga povezujejo tudi z nastankom sladkorne bolezni. Večina kalorij v rižu se spremeni v škrob, te pa kasneje v telesne maščobe.

Študent kemije na šrilanski univerzi je iznašel nov kuhanja riža, ki ima s pomočjo kokosovega olja manj kalorij, in to kar za 60 odstotkov. Olje med kuhanjem dodajte rižu, ki ga nato pred zaužitje za 12 ur postavite v zamrzovalnik. Škrob v rižu bo zaradi tega težje prebavljiv, kar pomeni, da bo telo za prebavo porabilo več energije.

Znanstveniki dodajajo, da je ta ugotovitev pomembna za današnjo kulturo, saj je debelost vedno večji problem, tako med mladimi kot med starejšimi. "Debelost je v Združenih državah že nekaj časa težava, a zdaj se pojavlja tudi v drugih delih sveta. Predvsem v Aziji, kjer kuhinja temelji na rižu. Ta sicer ni glavni krivec debelosti, a vseeno bo zmanjšanje kalorij s kuhanjem pripomoglo k boljšemu prehranjevanju,“ je povedal profesor Thavarajah, ki je študentu pomagal pri tej raziskavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.