Magazin > Lepota & telo
1026 ogledov

Kako skuhati riž z manj kalorijami?

riž Shutterstock
Riž je temeljna sestavina različnih svetovnih kuhinj in čeprav deluje kot nedolžna in lahka hrana, vsebuje veliko kalorij. Študent kemije je ugotovil, kako riž skuhati, da je manj kaloričen.

Riž je jed, ki se jo pripravlja po različnih svetovnih kuhinjah. Je sestavina, ki je poceni in je dovolj nevtralna, da jo lahko postrežemo ob različnih omakah, solatah in drugih dodatkih. A vendar, čeprav je riž načeloma lahka hrana, ima v sebi kar nekaj kalorij. Ne samo, da ima skodelica kuhanega riža kar 200 kalorij, zdravniki ga povezujejo tudi z nastankom sladkorne bolezni. Večina kalorij v rižu se spremeni v škrob, te pa kasneje v telesne maščobe.

Študent kemije na šrilanski univerzi je iznašel nov kuhanja riža, ki ima s pomočjo kokosovega olja manj kalorij, in to kar za 60 odstotkov. Olje med kuhanjem dodajte rižu, ki ga nato pred zaužitje za 12 ur postavite v zamrzovalnik. Škrob v rižu bo zaradi tega težje prebavljiv, kar pomeni, da bo telo za prebavo porabilo več energije.

Znanstveniki dodajajo, da je ta ugotovitev pomembna za današnjo kulturo, saj je debelost vedno večji problem, tako med mladimi kot med starejšimi. "Debelost je v Združenih državah že nekaj časa težava, a zdaj se pojavlja tudi v drugih delih sveta. Predvsem v Aziji, kjer kuhinja temelji na rižu. Ta sicer ni glavni krivec debelosti, a vseeno bo zmanjšanje kalorij s kuhanjem pripomoglo k boljšemu prehranjevanju,“ je povedal profesor Thavarajah, ki je študentu pomagal pri tej raziskavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.