Kašice? Delajte jih sami!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kako pomembno je uživanje sadja in zelenjave, slišite vsak dan. Začeti pa je treba zgodaj! Namesto, da dojenčka hranite s kupljenimi kašicami, se priprave kašic lotite sami. To je odlična naložba v otrokovo prihodnost, pravijo pediatri.
Oglej si celoten članek

Dojenčki, ki jedo doma skuhane oziroma pripravljene kašice, bodo namreč "v odraslem življenju verjetneje jedli sadje in zelenjavo", kot posamezniki, ki so jih starši v najzgodnejšem otroštvu hranili s kupljenimi kašicami in drugo že pripravljeno hrano, pojasnjujejo strokovnjaki. Zakaj je prehrana že v zgodnjem otroštvu tako važno? Ker naj bi otroci nekako do sedmega leta razvijali okus in "ugotavljali", kaj je dobro zanje. Dokaz prihaja z angleških univerz v Leicesterju, Bristolu in Birminghamu, kjer so raziskovalci združili moči in analizirali podatke, ki so jih dobili od skoraj osem tisoč mater, ki so rodile leta 1991 in 1992. Rezultati analize so pokazali, da so otroci, ki so že pri šestih mesecih pogosto jedli doma skuhane sadne in zelenjavne kašice, verjetneje že pri sedmih letih uživali več sadja in zelenjave, kot otroci, ki so doma pripravljene obroke dobivali redko. Pri teh pozitivnega učinka na kasnejše uživanje sadja in zelenjave niso opazili.

Sadje in zelenjava vsak dan

Ugotovitve podpirajo trditev, da je uživanje sadja in zelenjave že v prvi fazi odstavljanja izjemno pomembno. Helen Coulthard z univerze De Monfort je ob tem dejala, da bi matere morale malčkom doma pripravljeno sadno ali zelenjavno kašico ponuditi vsak dan. "Količina, vrsta in kakovost živil, ki jih uživajo majhni otroci, so vse bolj zaskrbljujoče. Predvsem se zdi, da otroci ne uživajo dovolj sadja in zelenjave. Zdi se tudi, da matere, ki otroke hranijo s kupljenimi kašicami, tudi same ne jedo veliko sadja in zelenjave ter se bolj zanašajo na že pripravljeno hrano, ki jo kupijo. Poleg tega je večina kupljene otroške hrane podobnega, uniformiranega okusa in teksture. Presna ali doma kuhana sadje in zelenjava pa otrokom ponuja zelo različne okuse, ki se spreminjajo z letnim časom, načinom priprave in kuhanja ... Te variacije v okusu in teksturi sadja in zelenjave pomenijo izkušnje za otrokove brbončice, zato so kasneje pripravljeni sprejeti več različnih vrst sadja in zelenjave," pravi Coulthardova. Če morete, torej otroške kašice delajte sami – trud ne bo zaman. Kadar vam ne uspe, pa malčku ponudite kakovostne kašice in nikar ne vztrajajte le pri nekaj okusih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.