Magazin
213 ogledov

Kašice? Delajte jih sami!

kašica, hrana Shutterstock
Kako pomembno je uživanje sadja in zelenjave, slišite vsak dan. Začeti pa je treba zgodaj! Namesto, da dojenčka hranite s kupljenimi kašicami, se priprave kašic lotite sami. To je odlična naložba v otrokovo prihodnost, pravijo pediatri.

Dojenčki, ki jedo doma skuhane oziroma pripravljene kašice, bodo namreč "v odraslem življenju verjetneje jedli sadje in zelenjavo", kot posamezniki, ki so jih starši v najzgodnejšem otroštvu hranili s kupljenimi kašicami in drugo že pripravljeno hrano, pojasnjujejo strokovnjaki. Zakaj je prehrana že v zgodnjem otroštvu tako važno? Ker naj bi otroci nekako do sedmega leta razvijali okus in "ugotavljali", kaj je dobro zanje. Dokaz prihaja z angleških univerz v Leicesterju, Bristolu in Birminghamu, kjer so raziskovalci združili moči in analizirali podatke, ki so jih dobili od skoraj osem tisoč mater, ki so rodile leta 1991 in 1992. Rezultati analize so pokazali, da so otroci, ki so že pri šestih mesecih pogosto jedli doma skuhane sadne in zelenjavne kašice, verjetneje že pri sedmih letih uživali več sadja in zelenjave, kot otroci, ki so doma pripravljene obroke dobivali redko. Pri teh pozitivnega učinka na kasnejše uživanje sadja in zelenjave niso opazili.

Sadje in zelenjava vsak dan

Ugotovitve podpirajo trditev, da je uživanje sadja in zelenjave že v prvi fazi odstavljanja izjemno pomembno. Helen Coulthard z univerze De Monfort je ob tem dejala, da bi matere morale malčkom doma pripravljeno sadno ali zelenjavno kašico ponuditi vsak dan. "Količina, vrsta in kakovost živil, ki jih uživajo majhni otroci, so vse bolj zaskrbljujoče. Predvsem se zdi, da otroci ne uživajo dovolj sadja in zelenjave. Zdi se tudi, da matere, ki otroke hranijo s kupljenimi kašicami, tudi same ne jedo veliko sadja in zelenjave ter se bolj zanašajo na že pripravljeno hrano, ki jo kupijo. Poleg tega je večina kupljene otroške hrane podobnega, uniformiranega okusa in teksture. Presna ali doma kuhana sadje in zelenjava pa otrokom ponuja zelo različne okuse, ki se spreminjajo z letnim časom, načinom priprave in kuhanja ... Te variacije v okusu in teksturi sadja in zelenjave pomenijo izkušnje za otrokove brbončice, zato so kasneje pripravljeni sprejeti več različnih vrst sadja in zelenjave," pravi Coulthardova. Če morete, torej otroške kašice delajte sami – trud ne bo zaman. Kadar vam ne uspe, pa malčku ponudite kakovostne kašice in nikar ne vztrajajte le pri nekaj okusih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.