Magazin
192 ogledov

Nevarne energijske pijače

Čeprav otroke navdušujejo barve in imena, energijskih napitkov na kupujte. Najbo Žurnal24 main
Energijski napitki niso za otroke in tudi za najstnike raje ne, opozarjajo strokovnjaki. Zakaj? So preveč kalorični, poleg tega pa je v njih zelo veliko kofeina.

Pri otrocih, ki uživajo energijske napitke, je tveganje za debelost večje, saj niso dovolj telesno aktivni, da bi pokurili vse te dodatne kalorije, svarijo ameriški strokovnjaki in dodajajo, da starši otrokom ne bi smeli dovoliti pitja energijskih pijač. Dodatna težava energijskih napitkov pa je tudi kofein, ki ga je lahko do 14-krat več kot v "običajnih" sladkih, gaziranih pijačah. Kofein je lahko za otroke celo usoden, sicer pa ga povezujejo z epileptičnimi napadi, sladkorno boleznijo, težavami s srcem in vedenjskimi težavami – vse to naj bi veljalo tudi za otroke in najstnike. Zato pediatri že pripravljajo nova, strožja opozorila glede nevarnosti oziroma škodljivosti uživanja energijskih napitkov pri otrocih.

Med napitki, vzetimi pod drobnogled, so bili med drugim Red Bull, Gatorade in Powerade.

Najboljša je voda
Holly Benjamin, ena od avtoric poročila, ki raziskuje vpliv energijskih napitkov na zdravje otrok in so ga izdelali člani American Academy of Pediatrics’ Committee on Nutrition, je povedala: "Za otroke, ki so normalno telesno aktivni, je navadna voda najboljša pijača." Benjaminova je pojasnila, da je telesna dejavnost velike večine otrok premajhna, da bi pokurili kalorijsko bogate energijske napitke, "ki jih otroci sploh ne potrebujejo in lahko vodijo v debelost in zobno gnilobo".

Kot alkohol in cigarete
Marcie Beth Schneider, soavtorica poročila, pa pravi: "Zmeda okoli športnih in energijskih napitkov je velika in najstniki velikokrat ne poznajo razlike. Nekateri otroci pijejo energijske napitke, v katerih je veliko kofeina, čeprav je cilj samo rehidracija po vadbi. To pomeni, da zaužijejo veliko kofeina in drugih stimulantov, kar je lahko nevarno." Dodala je še, da je količino kofeina v nekaterih napitkih težko natančno oceniti, a v nekaterih naj bi bilo kar nekajkrat več kofeina kot v najbolj prodajanih kolah. Že februarja so v ZDA zdravniki izpostavili zdravstvena tveganja, ki jih prinaša uživanje energijskih pijač, in predlagali, da bi morala zanje veljati podobna pravila kot za alkohol in tobak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.