Kateri sladkor je najboljši?

Foto: Žurnal24
Oznaka "nezdrav" se je belega sladkorja že prijela, vedno več dilem pa sproža tudi rjavi. Če ste zagovornik slednjega, bodite pozorni, da ne boste kupili mačka v žaklju. Kateri je torej pravi?
Oglej si celoten članek

Sladkor ali saharoza je enostavna molekula, ki jo organizem razgradi na glukozo in na ta način telesne celice oskrbi s potrebno energijo. Pridobivajo ga iz tako imenovanih sladkornih rastlin, kot sta sladkorna pesa in sladkorni trs. Razlika med belim in rjavim sladkorjem se pojavi med obdelavo. Beli ali rafiniran sladkor med procesom obdelave izgubi vse rastlinske pigmente in nekatere minerale, medtem ko se rjavi sladkor popolni obdelavi izogne.

Ne nasedajte proizvajalcem

Ko govorimo o rjavem sladkorju, se moramo zavedati, da je na tržišču vedno več sladkorjev z imenom rjavi, kar pa ne pomeni, da je sladkor res neobdelan. Vse več proizvajalcev zaradi trenda po bolj zdravem življenju sladkor le obarva in poimenuje rjavi, pa čeprav se takšen sladkor od belega čisto nič ne razlikuje.

Kateri je pravi?
Da proizvajalcem ne bi nasedli, je prvi in najenostavnejši korak ta, da preberete oznako na embalaži. Preverite, ali je rjavi sladkor narejen iz sladkornega trsa ali pese. Pravi rjavi sladkor pridobivajo s postopkom kristalizacije soka sladkornega trsa, prepoznate pa ga lahko tudi po značilnem vonju in okusu, ki ga ne morete zgrešiti.

Prepriča z aromo. © istockphoto

 
Energijska vrednost
Čeprav se beli in rjavi sladkor po energijski vrednosti ne razlikujeta veliko, se prednost rjavega sladkorja pokaže pri vsebnosti drugih telesu potrebnih snovi. Rjavi sladkor, za razliko od belega, vsebuje tudi minerale, kot so kalij, kalcij, natrij, magnezij in fosfor, v njem lahko najdemo tudi nekaj vitamina B.

Prednost rjavega
Se še spomnite, ko smo pisali o tem, da sladkor krade vitamine? Telo jih, tako kot tudi minerale, potrebuje pri njegovi razgradnji. In ker jih beli sladkor ne vsebuje, s tem porablja zaloge vitaminov in mineralov, shranjenih v telesu, kar lahko dolgoročno telo izčrpa. Če ne drugega, je rjavi sladkor bolj zdrav zaradi tega, ker telo oskrbi s snovmi, potrebnimi za njegovo razgradnjo.

Bodite zmerni

Ne glede na to, ali uporabljate belega ali rjavega, bodite pri njegovi uporabi zmerni, če se le da, pa se mu popolnoma izognite. Za začetek je dovolj, da čaj ali kavo sladkate le z eno žličko rjavega sladkorja in da se mu pri pripravi sadnih napitkov in solat sploh popolnoma izognete.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.