Ta svetlolaska direktorju RTVS povzroča sive lase

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Vanja Kuštrin z RTV Slovenija bije večmesečno vojno, sedaj se želi Igorja Kadunca znebiti s peticijo.
Oglej si celoten članek

Naj spomnimo, da se je pevka Vanja Kuštrin s pesmijo Naj vino greje me januarja prijavila v oddajo Slovenski pozdrav, a jo je urednik oddaje Andrej Hofer zavrnil zaradi "nižje kvalitete besedila skladbe, produkcijskih razlogov in dalmatinskega melosa". Pevko je to tako razburilo, da se je marca z javnim pismom obrnila na Andreja Hoferja in generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, sedaj pa je dolgo pismo napisala še programskemu svetu RTV Slovenija. 

Sem ena od mnogih domačih izvajalk na področju zabavne glasbe, ki ji ni omogočeno nastopati v razvedrilnih oddajah RTV Slovenija, kamor imajo dostop le eni in isti glasbeniki, izbrani po volji vsakokratnega urednika razvedrilne oddaje, v zadnjem obdobju je to gospod Hofer. Prepričana sem, da tako ozki krog gostujočih izvajalcev/glasbenikov ni in ne more biti v skladu z javno koristjo, po kateri naj bi bili gledalci in poslušalci seznanjeni s čim širšim krogom izvajalcev zabavne glasbe v Sloveniji. 

Njeno pismo objavljamo v celoti.

"Zadeva: Ponovna seznanitev v zvezi s problematiko zagotavljanja čim širšega kroga izvajalcev, ki gostujejo v razvedrilnem programu RTV Slovenija. 

Spoštovani, kot je ta programski svet (sedaj sicer v spremenjeni sestavi) seznanjen, saj sem mu v zvezi s tem že pisala, je bila s strani urednika razvedrilne oddaje vaše televizije, Slovenski pozdrav, gospoda Andreja Hoferja dne, 17.01.2020 zavrnjena moja udeležba v tej oddaji s pesmijo Naj vino greje me, ker naj bi po mnenju urednika imela premalo »slovenski« melos, istočasno pa v oddaji gostujejo pesmi z melodijo, ki so bistveno bolj ne-slovenskega melosa od moje. A to v tej zadevi niti ni odločilno. Odločilno je, da se večine izvajalcev slovenske zabavne glasbe ne meri z istimi merili kot izbrano elito, ki kar naprej gostuje v razvedrilnih oddajah RTV Slovenija. Sem ena od mnogih domačih izvajalk na področju zabavne glasbe, ki ji ni omogočeno nastopati v razvedrilnih oddajah RTV Slovenija, kamor imajo dostop le eni in isti glasbeniki, izbrani po volji vsakokratnega urednika razvedrilne oddaje, v zadnjem obdobju je to gospod Hofer. Prepričana sem, da tako ozki krog gostujočih izvajalcev/glasbenikov ni in ne more biti v skladu z javno koristjo, po kateri naj bi bili gledalci in poslušalci seznanjeni s čim širšim krogom izvajalcev zabavne glasbe v Sloveniji. Ena glavnih nalog RTV Slovenija je, da odraža, kar se dogaja in je priljubljeno med slovenskim narodom, pri čemer mora gledati širše, kot le na ozek komercialni interes nekaterih izbranih glasbenikov v Sloveniji. 

Sama sem glasbena izvajalka s številnimi nastopi že več let, imam širok krog oboževalcev, na spletnih družabnih omrežjih me spremlja več kot 11.000 ljudi. Ko jim poročam, iz kakšnih banalnih in neresničnih razlogov ne smem nastopiti v oddaji RTV Slovenija, Slovenski pozdrav in kako vsebinsko prazne odgovore prejemam od generalnega direktorja RTV Slovenija, gospoda Igorja Kadunca, so moji poslušalci ogorčeni. 

Iz tega razloga bom v najkrajšem času pričela z zbiranjem podpisov k spletni peticiji za zamenjavo direktorja RTV Slovenija, gospoda Kadunca, pod katero bodo podpisani ne le moji oboževalci, ampak tudi vsi glasbeniki v Sloveniji, ki prav tako ne morejo gostovati v oddajah RTV Slovenija zaradi zaprtega ozkega kroga izvajalcev, ki jih vabijo v oddaje uredniki razvedrilnega glasbenega programa. Prepričana sem, da bomo zbrali več tisoč podpisov, ki jih direktor Kadunc ne bo več mogel ignorirati! Ne bomo več dopustili, da zaradi favoriziranja redkih članov »elite« izvajalcev zabavne glasbe številni kvalitetni izvajalci ostanemo brez možnosti širšega dostopa do vsebin, ki jih ustvarjamo, s tem smo ob mnoga denarna sredstva, ki bi jih sicer prejemali in domača produkcija posledično postaja vse manj frekventna in vse manj kvalitetna. To pa omogoča prevlado tujih glasbenih vsebin, kar zagotovo ni bilo predvideno kot učinek, ki naj bi ga ustvarjala RTV Slovenija, institucija od vseh nas in v javnem interesu. 

Dopis pošiljam na Vaš programski svet v spremenjeni sestavi, istočasno še Varuhu pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija in Varuhu človekovih pravic. V vednost je dopis poslan tudi direktorju RTV Slovenija. Prepričana sem, da bo programski svet v spremenjeni sestavi, bolj naklonjen domači produkciji zabavne glasbe, prisluhnil potrebam izvajalcem slovenske zabavne glasbe, ki smo med publiko priljubljeni in imamo širok krog poslušalstva, dostop do RTV Slovenija pa nam ni omogočen," je zapisala Kuštrinova. 

Se strinjate s tem, za kar se zavzema? Spodaj lahko prisluhnete njeni pesmi, ki v oddajo Slovenski pozdrav ni bila sprejeta. 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 06:26 5. Junij 2020.

    Če se našminkaš in pokažeš pol riti še ne pomeni,da si za na rtv...............

  • 16:41 4. Junij 2020.

    Bravo Vanja, te podpiram sam, kot večina drugih! Čimprej odstranit to vodstvo za katero sploh ne vem zakaj je tam, …

  • 13:57 4. Junij 2020.

    to mi delaj mala. rdečo bagro je treba deložirati iz RTV

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.