Kip se sam zavrti

Strokovnjaki v muzeju v Manchestru so osupli nad starim egipščanskim kipcem, ki se sam zavrti.
Oglej si celoten članek

Premikanje 25-centimetrskega kipa, ki prikazuje Neb-Sanu, ki izvira okoli 1800 let pred našim štetjem, je ujela kamera. Na posnetku se lepo vidi, da se kipec začne vrteti, obrne pa se za 180 stopinj. Obrne se tako v nasprotno smer, kot stojijo kipci poleg njega. Kipec so našli v grobnici mumije in je v muzeju že 80 let, poroča The Independent.

Egiptolog Campbell Price, ki dela v muzeju, namiguje, da je muzej doletelo starodavno prekletstvo. "En dan sem opazil, da se je obrnil. Pomislil sem, da je to čudno, ker je v vitrini, jaz pa sem edini, ki imam ključ. Obrnil sem ga nazaj, naslednji dan pa se je spet premaknil. Postavili smo kamero, kjer se s prostim očesom vidi, da se kipec sam vrti. V starem Egiptu so verjeli, da če je mumija uničena, se v kipec lahko naseli duša. Morda je to razlog za premikanje."

Vendar je profesor fizike Brian Cox našel bolj verjetno razlago: gre za drgnjenje dveh ploskev – kamna kipca in steklene površine, kjer prihaja do rahle vibracije, ki povzroča premikanje.

"Vendar je kipec na stekleni površini, odkar ga imamo v muzeju, in nikoli do sedaj se ni premaknil. In zakaj bi se premaknil okoli v popolnem krogu," se še sprašuje Price.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:39 1. Julij 2013.

    Res pa je, da se premika samo podnevi,ko so ljudje v bližini...??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.