Magazin > Bizarno
9 ogledov

Kip se sam zavrti

Strokovnjaki v muzeju v Manchestru so osupli nad starim egipščanskim kipcem, ki se sam zavrti.

Premikanje 25-centimetrskega kipa, ki prikazuje Neb-Sanu, ki izvira okoli 1800 let pred našim štetjem, je ujela kamera. Na posnetku se lepo vidi, da se kipec začne vrteti, obrne pa se za 180 stopinj. Obrne se tako v nasprotno smer, kot stojijo kipci poleg njega. Kipec so našli v grobnici mumije in je v muzeju že 80 let, poroča The Independent.

Egiptolog Campbell Price, ki dela v muzeju, namiguje, da je muzej doletelo starodavno prekletstvo. "En dan sem opazil, da se je obrnil. Pomislil sem, da je to čudno, ker je v vitrini, jaz pa sem edini, ki imam ključ. Obrnil sem ga nazaj, naslednji dan pa se je spet premaknil. Postavili smo kamero, kjer se s prostim očesom vidi, da se kipec sam vrti. V starem Egiptu so verjeli, da če je mumija uničena, se v kipec lahko naseli duša. Morda je to razlog za premikanje."

Vendar je profesor fizike Brian Cox našel bolj verjetno razlago: gre za drgnjenje dveh ploskev – kamna kipca in steklene površine, kjer prihaja do rahle vibracije, ki povzroča premikanje.

"Vendar je kipec na stekleni površini, odkar ga imamo v muzeju, in nikoli do sedaj se ni premaknil. In zakaj bi se premaknil okoli v popolnem krogu," se še sprašuje Price.

Komentarjev 1
  • kapibara 11:39 01.julij 2013.

    Res pa je, da se premika samo podnevi,ko so ljudje v bližini...??