Kje je največ turistov?

Foto: Žurnal24 Fisher je "proučil" tudi New York. (Foto: Shutterstock) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Kolikokrat ste že predolgo čakali v vrsti pred najbolj razvpitimi znamenitostmi in si želeli, da bi bili kje drugje? Gneči lahko pobegnete tudi z malo drugačnimi zemljevidi.
Oglej si celoten članek

Računalniški programer Eric Fisher se je po svoje lotil raziskovanja Flickra in Picase, dveh spletnih strani, kamor uporabniki nalagajo svoje fotografije. Izbral je nekaj velikih svetovnih mest in "preštel", koliko fotografij teh mest so naložili domačini in koliko turisti (domačine je "prepoznal" po tem, da so bile naložene fotografije narejene v daljših časovnih obdobjih – v enem mesecu ali dlje), zanimalo pa ga je tudi, kje so bile fotografije posnete.

Modri in rdeči
In rezultat Fisherjevega truda? Nastali so zemljevidi, ki kažejo, po katerih delih izbranih mest hodijo in si jih ogledujejo turisti in kje hodijo domačini. Poti turistov so na njegovih zemljevidih označene z rdečo, poti domačinov z modro, poti "neuvrščenih" (tistih, pri katerih Fisher ni mogel opredeliti, ali so domačini ali turisti) pa z rumeno. "Turisti ne gredo prav daleč od znamenitosti, opisanih v turističnih vodičih, domačini pa so vse te znamenitosti videli že zdavnaj in že stokrat, zato se jim raje izognejo in jih zato ne fotografirajo več," je povedal Eric Fisher. Njegove zemljevide Londona, Pariza, New Yorka, Tokia, Sydneyja in Las Vegasa pa poglejte v galeriji – razlika med rdečimi in modrimi potmi je očitna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.