Magazin
2 ogledov

Kje je največ turistov?

Fisher je "proučil" tudi New York. (Foto: Shutterstock)
1/7
Žurnal24 main
Kolikokrat ste že predolgo čakali v vrsti pred najbolj razvpitimi znamenitostmi in si želeli, da bi bili kje drugje? Gneči lahko pobegnete tudi z malo drugačnimi zemljevidi.

Računalniški programer Eric Fisher se je po svoje lotil raziskovanja Flickra in Picase, dveh spletnih strani, kamor uporabniki nalagajo svoje fotografije. Izbral je nekaj velikih svetovnih mest in "preštel", koliko fotografij teh mest so naložili domačini in koliko turisti (domačine je "prepoznal" po tem, da so bile naložene fotografije narejene v daljših časovnih obdobjih – v enem mesecu ali dlje), zanimalo pa ga je tudi, kje so bile fotografije posnete.

Modri in rdeči
In rezultat Fisherjevega truda? Nastali so zemljevidi, ki kažejo, po katerih delih izbranih mest hodijo in si jih ogledujejo turisti in kje hodijo domačini. Poti turistov so na njegovih zemljevidih označene z rdečo, poti domačinov z modro, poti "neuvrščenih" (tistih, pri katerih Fisher ni mogel opredeliti, ali so domačini ali turisti) pa z rumeno. "Turisti ne gredo prav daleč od znamenitosti, opisanih v turističnih vodičih, domačini pa so vse te znamenitosti videli že zdavnaj in že stokrat, zato se jim raje izognejo in jih zato ne fotografirajo več," je povedal Eric Fisher. Njegove zemljevide Londona, Pariza, New Yorka, Tokia, Sydneyja in Las Vegasa pa poglejte v galeriji – razlika med rdečimi in modrimi potmi je očitna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.