Ko seksa ni dovolj

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zasvojenosti s seksom ne povzroča prevelika spolna sla.
Oglej si celoten članek

Tudi pri zasvojenosti s spolnostjo gre za poskus zmanjšanja notranje bolečine, strahu, nezadovoljstva – občutkov, ki so premočni, da bi se zasvojeni z njimi spopadel konstruktivneje kot na njemu poznani način, v tem primeru z zatekanjem v spolnost,” razlagata vodji centra za kakovost odnosov Andrej Trampuž, psiholog in partnerski imagoterapevt, ter Maja Trampuž, imagoedukatorica.

V začaranem krogu

Pri spolnosti se v telesu sproščajo substance, kot je dopamin, ki pomaga, da smo dejavni, živahni in dobre volje. Dopaminskemu višku sledi padec, ko čutimo čustveno praznino in brezvoljnost, zato telo znova hlepi za viškom,” razlagata Trampuževa.

Zasvojeni in internet

S spolnostjo naj bi bilo zasvojenih od tri do pet odstotkov ljudi. “Podatki temeljijo na številu ljudi, ki iščejo pomoč, zato se ocenjuje, da so številke višje. Na to kaže tudi izjemno visoka uporaba interneta za pornografske in druge seksualne vsebine,” pojasnjujeta Trampuževa.

Celovito zdravljenje

“Zdravljenje lahko poteka le na celovit način, ki zajame razumevanje vzrokov, njihovo transformacijo ter učenje novih konstruktivnih načinov zadovoljevanja potreb in želja. Zasvojenec po navadi potrebuje strokovno pomoč,” menita Trampuževa.

Korenine v otroštvu

Raziskave kažejo, da seksualni odvisniki pogosto prihajajo iz čustveno oziroma vedenjsko disfunkcionalnih družin in da je večja verjetnost, da so bili spolno zlorabljeni,” pravita terapevta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.