Magazin > Lepota & telo
116 ogledov

Ko seksa ni dovolj

seks Shutterstock
Zasvojenosti s seksom ne povzroča prevelika spolna sla.

Tudi pri zasvojenosti s spolnostjo gre za poskus zmanjšanja notranje bolečine, strahu, nezadovoljstva – občutkov, ki so premočni, da bi se zasvojeni z njimi spopadel konstruktivneje kot na njemu poznani način, v tem primeru z zatekanjem v spolnost,” razlagata vodji centra za kakovost odnosov Andrej Trampuž, psiholog in partnerski imagoterapevt, ter Maja Trampuž, imagoedukatorica.

V začaranem krogu

Pri spolnosti se v telesu sproščajo substance, kot je dopamin, ki pomaga, da smo dejavni, živahni in dobre volje. Dopaminskemu višku sledi padec, ko čutimo čustveno praznino in brezvoljnost, zato telo znova hlepi za viškom,” razlagata Trampuževa.

Zasvojeni in internet

S spolnostjo naj bi bilo zasvojenih od tri do pet odstotkov ljudi. “Podatki temeljijo na številu ljudi, ki iščejo pomoč, zato se ocenjuje, da so številke višje. Na to kaže tudi izjemno visoka uporaba interneta za pornografske in druge seksualne vsebine,” pojasnjujeta Trampuževa.

Celovito zdravljenje

“Zdravljenje lahko poteka le na celovit način, ki zajame razumevanje vzrokov, njihovo transformacijo ter učenje novih konstruktivnih načinov zadovoljevanja potreb in želja. Zasvojenec po navadi potrebuje strokovno pomoč,” menita Trampuževa.

Korenine v otroštvu

Raziskave kažejo, da seksualni odvisniki pogosto prihajajo iz čustveno oziroma vedenjsko disfunkcionalnih družin in da je večja verjetnost, da so bili spolno zlorabljeni,” pravita terapevta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.