Koliko časa se moramo držati diete?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Diete, s katerimi na hitro izgubimo odvečno težo, na dolgi rok niso učinkovite, saj se pri večini kmalu pojavi tako imenovani 'jo-jo učinek'.
Oglej si celoten članek

Takšne diete niso le neučinkovite, ampak tudi zdravju škodljive, saj temeljijo na zelo enostranski prehrani. Strokovnjaki zato poudarjajo, da je treba pametno hujšati in spremeniti svoje prehranjevalne navade ter v svoj vsakdan vključiti telesno aktivnost. A tudi to ni garancija za dolgoročen uspeh, saj se mnogi diete držijo le za kratek čas, ko dosežejo želeno težo, pa zapadejo nazaj v stare navade. Danski znanstveniki so se zato spopadli s vprašanjem, koliko časa se je treba držati diete, da se izognemo 'jo-jo učinku'. Njihov odgovor: vsaj eno leto!

Strokovnjaki so eno leto spremljali hujšanje 20 oseb, ki so morale na redno merjenje hormonov. Po 12 mesecih hujšanja se je znatno povišala raven hormona GLP-1 (za 65 odstotkov) in hormona P-YY, ki zavirata občutek lakote. "Pri dietah je najhujše to, da je treba premagati lakoto. Ves dan smo obdani z dobrotami, kar teoretično pomeni, da bi lahko ves dan nekaj jedli. Pomembno je, da ne obupamo in premagamo napade lakote," je razložil Signe Sorenson Torekov z danske univerze.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.