Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

Koliko časa se moramo držati diete?

Zivljenje 13.01.14, dieta, hujsanje, zdravje, vitkost, foto: Shutterstock Shutterstock
Diete, s katerimi na hitro izgubimo odvečno težo, na dolgi rok niso učinkovite, saj se pri večini kmalu pojavi tako imenovani 'jo-jo učinek'.

Takšne diete niso le neučinkovite, ampak tudi zdravju škodljive, saj temeljijo na zelo enostranski prehrani. Strokovnjaki zato poudarjajo, da je treba pametno hujšati in spremeniti svoje prehranjevalne navade ter v svoj vsakdan vključiti telesno aktivnost. A tudi to ni garancija za dolgoročen uspeh, saj se mnogi diete držijo le za kratek čas, ko dosežejo želeno težo, pa zapadejo nazaj v stare navade. Danski znanstveniki so se zato spopadli s vprašanjem, koliko časa se je treba držati diete, da se izognemo 'jo-jo učinku'. Njihov odgovor: vsaj eno leto!

Strokovnjaki so eno leto spremljali hujšanje 20 oseb, ki so morale na redno merjenje hormonov. Po 12 mesecih hujšanja se je znatno povišala raven hormona GLP-1 (za 65 odstotkov) in hormona P-YY, ki zavirata občutek lakote. "Pri dietah je najhujše to, da je treba premagati lakoto. Ves dan smo obdani z dobrotami, kar teoretično pomeni, da bi lahko ves dan nekaj jedli. Pomembno je, da ne obupamo in premagamo napade lakote," je razložil Signe Sorenson Torekov z danske univerze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.