Konec čakanja na diagnozo

Foto: Žurnal24 Zdravljenje naj bi bilo v prihodnosti bolnikom prijaznejše. (Foto: Shutterstock)
Poleg samopregledovanja bo pri zgodnjem odkrivanju raka dojke na voljo prenosni skener, ki ga bodo ženske lahko uporabljale same doma.
Oglej si celoten članek

Nov skener namesto mamografa, bo olajšal tudi preglede pri zdravniku, saj ga bodo zaradi majhnosti lahko uporabljali tudi v ordinaciji osebnega zdravnika.

Izvidi v trenutku
Prednost skenerja, ki so ga razvili na Univerzi v Manchestru, je ta, da prisotnost malignih ali benignih tumorjev na dojki pokaže v trenutku in ni treba čakati na izvide. Tehnologijo so namreč izboljšali do te mere, da sliko vidimo v trenutku, ko nastane. Naprava deluje na osnovi radijskih frekvenc, vsaka sprememba v frekvencah, ki nakazuje na tumor, pa se na zaslonu obarva rdeče. Natančnih podatkov o tem, kdaj bo skener v uporabi, še ni.

Vsako leto jih zboli več
Najvišjo pojavnost raka dojke imajo evropske ženske, saj jih po zadnjih podatkih za to boleznijo vsako leto na novo zboli 332 tisoč. Po podatkih Društva onkoloških bolnikov Slovenije jih pri nas na leto zboli okrog tisoč, število pa narašča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.