Kostanj bogat z energijo in vitamini

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Narava vam te dni ponuja dragocene, okusne in obenem zelo zdrave plodove.
Oglej si celoten članek

Med znanilce jeseni spada tudi kostanj, ki ga pečenega že ponujajo ulični prodajalci. V bodičasti ovoj skrite plodove lahko v gozdu naberete tudi sami, s tem pa boste nekaj naredili za svoje zdravje. Kostanj namreč vsebuje veliko vitaminov skupine B (od tega največ vitamina B6) ter vitamina A in C, pravi Petra Kavšek, avtorica knjige Gozdna kuhinja. Poleg tega vsebuje folno kislino, kalij in fosfor. Ste vedeli, da ga lahko jeste tudi surovega?

Za otroke in športnike

Zaradi visoke energijske vrednosti (sto gramov kuhanega kostanja ima 170 kilokalorij, sto gramov surovega pa 245 kilokalorij), odlične mineralne sestave in velikega odstotka ogljikovih hidratov je kostanj po mnenju Kavškove odlično živilo za otroke in športnike, saj oboji potrebujejo veliko energije. Priporočljiv je tudi za starejše, saj je odličen nadomestek drugim, pogosto manj zdravim virom ogljikovih hidratov.

Počaka teden ali dva

Če boste nabrali veliko kostanja, ga ne boste mogli porabiti zelo hitro, saj je zelo nasiten. Na srečo pa čas na kostanj deluje odlično. “Če kostanj nekaj časa stoji, postane slajši, vendar je treba paziti, da ne stoji predolgo, saj se hitro pokvari,” pojasnjuje Kavškova. Na zraku ga po njenih izkušnjah lahko hranite dva tedna, vendar ga nikar ne spravite v plastično vrečko. V zamrzovalniku ga lahko hranite (kuhanega in pretlačenega, celega surovega ali blanširanega in olupljenega) tri mesece ali več. Pred peko ga namočite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.