Kralj polke dobil svoj trg

Foto: Žurnal24 polka
Ameriški kralj polke, pokojni Frankie Yankovich, prvi dobitnik glasbene nagrade grammy v kategoriji polke, je v Clevelandu dobil svoj trg.
Oglej si celoten članek

Poimenovanje trga med 152. ulico in cesto Waterloo po Frankieju Yankovichu je soglasno potrdil clevelandski mestni svet na predlog svetnika slovenskega rodu Mika Polenska. Slednji je vodil tudi torkovo slovesnost pred vrati v umetniški in zabavni predel mesta Collinwood - Waterloo.

Trg Frankieja Yankovicha je postavljen nedaleč od kraja, kjer je preživel otroštvo in kjer je odprl svoj prvi klub ter glasbeno trgovino. Na slovesnosti, ki jo je pomagala pripraviti Dvorana slavnih in muzej polke (National Cleveland-Style Polka Hall of Fame and Museum), je sodeloval tudi Yankovichev pranečak Bob Kravos, prav tako harmonikar. Slovesnosti je sledil tudi sprejem.


Cleveland style polka je po drugi svetovni vojni postala prava senzacija.

 
Frankie nikoli ni pozabil slovenskih korenin

Polensek je povedal, da je Yankovich odrasel v clevelandskem predelu Collinwood, kjer je stanoval tudi, ko je postajal slaven. Njegovi veseli toni so navdihnili generacijo glasbenikov in ustvarili clevelandsko polko, v kateri ljudje uživajo še danes, je dodal Polensek.

Predsednica Dvorane slavnih in muzeja polke Cecilia Dolgan je povedala, da je Frankie Yankovich polko postavil pod žaromete od New Yorka do Hollywooda in po vsem svetu, vendar ni nikoli pozabil svojih slovenskih korenin in domačega kraja, iz katerega je ustvaril prestolnico polke.

Clevelandska polka je največji kulturni prispevek Slovenije ZDA

Leta 1915 v Zahodni Virginiji rojeni Frankie Yankovich je svoj prvi orkester ustanovil še kot najstnik v Collinwoodu. V letih 1948 in 1949 je prodal že več kot milijon izvodov svojih uspešnic Just Because in The Blue Skirt Waltz. Leta 1948 je bil v Milwaukeeju okronan za kralja polke. Leta 1985 je dobil prvega grammyja v kategoriji polke, dolgoletno bogato kariero pa je končal leta 1998, ko so ga pokopali v Clevelandu.

Clevelandska polka (Cleveland Style Polka) je največji kulturni prispevek Slovenije ZDA, saj je ta slog izšel iz slovenskih skupnosti Clevelanda in po drugi svetovni vojni postal prava senzacija. Dvorana slavnih in muzej polke spremlja zgodovino te glasbe vse od njenih korenin v slovenskih narodnih melodijah in vsako leto prireja svečano podelitev priznanj za najboljše dosežke na področju polke. Tudi letošnja prireditev bo novembra v Clevelandu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.