Krivi so hormoni

Foto: Žurnal24 Moška poraščenost je lahko za žensko zelo neprijetna in estetsko moteča. (Foto:
Čezmerna poraščenost prizadene od šest do sedem odstotkov odraslih žensk.
Oglej si celoten članek

"V medicinski terminologiji o čezmerni poraščenosti govorimo zgolj pri ženskah, in sicer kadar gre za izražanje poraščenosti telesa po moškem tipu poraščenosti telesa (hirzutizem)," pravi dermatovenerologinja Aleksandra Dugonik. Ocenjuje se, da je tovrstna poraščenost izražena pri šestih, sedmih odstotkih žensk v reproduktivni dobi.

Poraščene kot moški
"Vzrok čezmerne poraščenosti so hormonske motnje različnih oblik, katerih končni rezultat je zvišana vrednost testosterona; ta spodbuja rast dlak tudi na predelih, ki pri ženski praviloma niso porasli z dlakami," pojasnjuje Dugonikova. Ta območja so predvsem prsni koš, trebuh, hrbet in obraz, pri tem pa je pomembna še gostota poraščenosti, saj je tudi pri ženskah normalno, če imajo na teh predelih nežne dlačice.

Preverite pri specialistu
Če sumite, da trpite za čezmerno poraščenostjo, obiščite dermatologa, ki bo znal oceniti stanje in svetovati najboljšo rešitev težave. "Pri čezmerni poraščenosti nobena od klasičnih terapij (lasersko odstranjevanje, kreme za zaviranje rasti dlak) ni enako učinkovita kot pri hormonsko zdravi osebi, zato je ocenitev tipa poraščenosti predpogoj za uspešno odstranjevanje neželenih dlak na telesu," pravi Dugonikova.

Na dodatne preiskave
"Znaki hirzutizma, ki ga načeloma prepozna zgolj zdravnik, opozorijo na potrebo po dodatnih endokrinoloških preiskavah," pravi Dugonikova. Z njimi lahko specialist odkrije motnje v delovanju endokrinih organov, kot so jajčniki, nadledvična žleza in hipofiza. Te so namreč lahko vzrok motenj pri proizvodnji testosterona v telesu, ki se kažejo v čezmerni poraščenosti. Odkritje vzroka težav je bistveno za zdravljenje, saj je možno hirzutizem z ustrezno izbrano hormonsko terapijo uspešno zdraviti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.