Magazin > Lepota & telo
212 ogledov

Krivi so hormoni

Moška poraščenost je lahko za žensko zelo neprijetna in estetsko moteča. (Foto: Žurnal24 main
Čezmerna poraščenost prizadene od šest do sedem odstotkov odraslih žensk.

"V medicinski terminologiji o čezmerni poraščenosti govorimo zgolj pri ženskah, in sicer kadar gre za izražanje poraščenosti telesa po moškem tipu poraščenosti telesa (hirzutizem)," pravi dermatovenerologinja Aleksandra Dugonik. Ocenjuje se, da je tovrstna poraščenost izražena pri šestih, sedmih odstotkih žensk v reproduktivni dobi.

Poraščene kot moški
"Vzrok čezmerne poraščenosti so hormonske motnje različnih oblik, katerih končni rezultat je zvišana vrednost testosterona; ta spodbuja rast dlak tudi na predelih, ki pri ženski praviloma niso porasli z dlakami," pojasnjuje Dugonikova. Ta območja so predvsem prsni koš, trebuh, hrbet in obraz, pri tem pa je pomembna še gostota poraščenosti, saj je tudi pri ženskah normalno, če imajo na teh predelih nežne dlačice.

Preverite pri specialistu
Če sumite, da trpite za čezmerno poraščenostjo, obiščite dermatologa, ki bo znal oceniti stanje in svetovati najboljšo rešitev težave. "Pri čezmerni poraščenosti nobena od klasičnih terapij (lasersko odstranjevanje, kreme za zaviranje rasti dlak) ni enako učinkovita kot pri hormonsko zdravi osebi, zato je ocenitev tipa poraščenosti predpogoj za uspešno odstranjevanje neželenih dlak na telesu," pravi Dugonikova.

Na dodatne preiskave
"Znaki hirzutizma, ki ga načeloma prepozna zgolj zdravnik, opozorijo na potrebo po dodatnih endokrinoloških preiskavah," pravi Dugonikova. Z njimi lahko specialist odkrije motnje v delovanju endokrinih organov, kot so jajčniki, nadledvična žleza in hipofiza. Te so namreč lahko vzrok motenj pri proizvodnji testosterona v telesu, ki se kažejo v čezmerni poraščenosti. Odkritje vzroka težav je bistveno za zdravljenje, saj je možno hirzutizem z ustrezno izbrano hormonsko terapijo uspešno zdraviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.