Krvna skupina vpliva na plodnost

Foto: Žurnal24 Večina žensk ne ve, katero krvno skupino imajo. Pri nas je test plačljiv, brezpl
Ženske s krvno skupino 0 imajo dvakrat več težav z zanositvijo, poročajo ameriški raziskovalci.
Oglej si celoten članek

Ženske s krvno skupino 0 naj bi imele manj jajčec kot ženske drugih dveh krvnih skupin, je pokazala raziskava, ki sta jo izvedla univerza Yale in Albert Einstein College of Medicine v New Yorku.

Krvna skupina 0 je najpogostejša krvna skupina, saj jo ima kar 44 odstotkov populacije. Z 42 odstotki ji sledi krvna skupina A, 14 odstotkov ljudi pa ima krvno skupino AB.

V raziskavi je sodelovalo 563 žensk, mlajših od 45 let, ki so se zdravile zaradi težav z zanositvijo. Raziskovalci so na podlagi FSH (folikle stimulirajočega hormona) testa ugotavljali stopnjo težav z zanostivijo. Povišane ravni FSH (vrednost nad 10) strokovnjaki povezujejo z zmanjšano plodnostjo. Hormon FSH je lahko povišan tudi pri ženskah z neredno menstruacijo, raste pa tudi sorazmerno s starostjo. Ugotovili so, da se vrednost FSH nad 10 dvakrat pogosteje pojavlja pri ženskah s krvno skupino 0. Vrednost FSH, večja od 20, pa naj bi bila pokazatelj neplodnosti, dodajajo strokovnjaki.

Novorojenčica naj bi imela povprečno okoli dva milijona jajčec, dekle v puberteti okoli 400 tisoč, ženska po 40. letu pa le še nekaj sto.

"V raziskavi smo ugotovili, da imajo ženske s krvno skupino A in krvno skupino AB več zdravih jajčec od žensk s krvno skupino 0," razlaga dr. Esward Nejat z Albert Einstein College of Medicine.

Ste vedeli?
Povezave med krvnimi skupinami in specifičnimi zdravstvenimi težavami znanstveniki preučujejo že dlje časa. Tako so v raziskavah ugotovili, da imajo tisti s krvnima skupina A in AB več možnosti za pojav srčne in možganske kapi, tisti s krvno skupino 0 pa več možnosti za artritis in težave z želodcem.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.