Magazin > Lepota & telo
237 ogledov

Krvna skupina vpliva na plodnost

Večina žensk ne ve, katero krvno skupino imajo. Pri nas je test plačljiv, brezpl Žurnal24 main
Ženske s krvno skupino 0 imajo dvakrat več težav z zanositvijo, poročajo ameriški raziskovalci.

Ženske s krvno skupino 0 naj bi imele manj jajčec kot ženske drugih dveh krvnih skupin, je pokazala raziskava, ki sta jo izvedla univerza Yale in Albert Einstein College of Medicine v New Yorku.

Krvna skupina 0 je najpogostejša krvna skupina, saj jo ima kar 44 odstotkov populacije. Z 42 odstotki ji sledi krvna skupina A, 14 odstotkov ljudi pa ima krvno skupino AB.

V raziskavi je sodelovalo 563 žensk, mlajših od 45 let, ki so se zdravile zaradi težav z zanositvijo. Raziskovalci so na podlagi FSH (folikle stimulirajočega hormona) testa ugotavljali stopnjo težav z zanostivijo. Povišane ravni FSH (vrednost nad 10) strokovnjaki povezujejo z zmanjšano plodnostjo. Hormon FSH je lahko povišan tudi pri ženskah z neredno menstruacijo, raste pa tudi sorazmerno s starostjo. Ugotovili so, da se vrednost FSH nad 10 dvakrat pogosteje pojavlja pri ženskah s krvno skupino 0. Vrednost FSH, večja od 20, pa naj bi bila pokazatelj neplodnosti, dodajajo strokovnjaki.

Novorojenčica naj bi imela povprečno okoli dva milijona jajčec, dekle v puberteti okoli 400 tisoč, ženska po 40. letu pa le še nekaj sto.

"V raziskavi smo ugotovili, da imajo ženske s krvno skupino A in krvno skupino AB več zdravih jajčec od žensk s krvno skupino 0," razlaga dr. Esward Nejat z Albert Einstein College of Medicine.

Ste vedeli?
Povezave med krvnimi skupinami in specifičnimi zdravstvenimi težavami znanstveniki preučujejo že dlje časa. Tako so v raziskavah ugotovili, da imajo tisti s krvnima skupina A in AB več možnosti za pojav srčne in možganske kapi, tisti s krvno skupino 0 pa več možnosti za artritis in težave z želodcem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.