Kuhinja naj bo rumena

Foto: Žurnal24 Zelena pomirja.
Ste se namenili prepleskati stanovanje? Zakaj ne bi za spremembo dolgočasne bele zamenjali z živahno oranžno, travnato zeleno ali sončno rumeno barvo?
Oglej si celoten članek

Barve sten ne vplivajo zgolj na razpoloženje in počutje, temveč tudi na zdravje, zato je pomembno, da so skrbno izbrane. V skladu s tradicionalno kitajsko veščino feng šui naj bi v prostore, ki so večji oziroma je v njih prisotno več dogajanja, vnesli živahnejše oziroma močnejše barve, medtem ko naj bi v prostorih, namenjenih sprostitvi in počitku, prevladovali pastelni in nevpadljivi barvni toni.

Ni vsaka barva za vsak prostor

  • Optimistična rumena spodbuja ustvarjalnost in poudarja domačnost. Simbolizira veselje in upanje, prispeva h koncentraciji ter je koristna tudi za zdravje, saj pospešuje delovanje jeter in spodbuja spomin. Primerna je predvsem za stene v kuhinji in jedilnici.
  • Intenzivna rdeča ustvarja močno energijo in krepi voljo, v preveliki količini pa povzroča nemir in prepirljivost, zato strokovnjaki njeno uporabo priporočajo le za poudarjanje oziroma poživitev posameznih sten v prostorih, ki so namenjeni dogajanju. Uporaba rdeče barve v spalnici lahko moti vaš spanec.
  • Čeprav je modra barva morja, v vseh svojih odtenkih deluje zelo hladno. Če se ji vseeno ne želite izogniti, jo kombinirajte s toplejšimi barvami ali pa hladnost razbijte z dekorativnimi dodatki v prostoru. Čeprav velja za barvo ljubosumja in zavisti, po drugi strani simbolizira natančnost in urejenost. V kombinaciji z ostalimi barvami je primerna predvsem za stene spalnice ali kopalnice.
  • Nežna vijoličasta je v različnih odtenkih primerna za vse prostore. Spodbuja željo po razmišljanju in poglabljanju v notranjost ter deluje sproščujoče. V stanovanju pričara razkošje in skrivnostno vzdušje. V nežnih odtenkih je primerna za spalnico, v močnejših pa tudi za druge prostore.
  • Oranžna podobno kot rumena v prostor prinaša optimizem, veselje, zdravje in navdušenje. Ker spada med močnejše barve, jo uporabite le kot barvni dodatek, predvsem v dnevni sobi, na hodniku ali v jedilnici, kjer povečuje tek.
  • Pomirjajoča zelena je barva energije, narave, sreče in harmonije. Najprimernejša je za kopalnico ali spalnico, kjer ne sme biti premočna. Ker spodbuja potrpežljivost, lahko z njo prepleskate stene delovne ali otroške sobe, izognite pa se ji v jedilnici, saj ustvarja občutek sitosti še pred obrokom.

Ne glede na to, kaj priporočajo strokovnjaki, v prvi vrsti upoštevajte svoje občutke, pri tem pa ne pozabite, da le pravilno izbrane barvne kombinacije ustvarjajo toplino, prijaznost in domačnost.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.