Magazin
62 ogledov

Kuhinja naj bo rumena

Zelena pomirja. Žurnal24 main
Ste se namenili prepleskati stanovanje? Zakaj ne bi za spremembo dolgočasne bele zamenjali z živahno oranžno, travnato zeleno ali sončno rumeno barvo?

Barve sten ne vplivajo zgolj na razpoloženje in počutje, temveč tudi na zdravje, zato je pomembno, da so skrbno izbrane. V skladu s tradicionalno kitajsko veščino feng šui naj bi v prostore, ki so večji oziroma je v njih prisotno več dogajanja, vnesli živahnejše oziroma močnejše barve, medtem ko naj bi v prostorih, namenjenih sprostitvi in počitku, prevladovali pastelni in nevpadljivi barvni toni.

Ni vsaka barva za vsak prostor

  • Optimistična rumena spodbuja ustvarjalnost in poudarja domačnost. Simbolizira veselje in upanje, prispeva h koncentraciji ter je koristna tudi za zdravje, saj pospešuje delovanje jeter in spodbuja spomin. Primerna je predvsem za stene v kuhinji in jedilnici.
  • Intenzivna rdeča ustvarja močno energijo in krepi voljo, v preveliki količini pa povzroča nemir in prepirljivost, zato strokovnjaki njeno uporabo priporočajo le za poudarjanje oziroma poživitev posameznih sten v prostorih, ki so namenjeni dogajanju. Uporaba rdeče barve v spalnici lahko moti vaš spanec.
  • Čeprav je modra barva morja, v vseh svojih odtenkih deluje zelo hladno. Če se ji vseeno ne želite izogniti, jo kombinirajte s toplejšimi barvami ali pa hladnost razbijte z dekorativnimi dodatki v prostoru. Čeprav velja za barvo ljubosumja in zavisti, po drugi strani simbolizira natančnost in urejenost. V kombinaciji z ostalimi barvami je primerna predvsem za stene spalnice ali kopalnice.
  • Nežna vijoličasta je v različnih odtenkih primerna za vse prostore. Spodbuja željo po razmišljanju in poglabljanju v notranjost ter deluje sproščujoče. V stanovanju pričara razkošje in skrivnostno vzdušje. V nežnih odtenkih je primerna za spalnico, v močnejših pa tudi za druge prostore.
  • Oranžna podobno kot rumena v prostor prinaša optimizem, veselje, zdravje in navdušenje. Ker spada med močnejše barve, jo uporabite le kot barvni dodatek, predvsem v dnevni sobi, na hodniku ali v jedilnici, kjer povečuje tek.
  • Pomirjajoča zelena je barva energije, narave, sreče in harmonije. Najprimernejša je za kopalnico ali spalnico, kjer ne sme biti premočna. Ker spodbuja potrpežljivost, lahko z njo prepleskate stene delovne ali otroške sobe, izognite pa se ji v jedilnici, saj ustvarja občutek sitosti še pred obrokom.

Ne glede na to, kaj priporočajo strokovnjaki, v prvi vrsti upoštevajte svoje občutke, pri tem pa ne pozabite, da le pravilno izbrane barvne kombinacije ustvarjajo toplino, prijaznost in domačnost.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.