Kulinarične specialitete na ljubljanski tržnici

Foto: Saša Despot Scena 24.04.13, Lichr Kochavy (kreativni direktor), Alma Mujezinovic (vodja proj
V petek, 17. maja, bodo Pogačarjev trg oziroma osrednjo ljubljansko tržnico prevzeli vonji in okusi 50 stojnic s sveže pripravljenimi jedmi z različnih koncev sveta in Slovenije, enako pa se bo vsak petek med 8. in 19. uro dogajalo vse do oktobra.
Oglej si celoten članek

Od kod prihajate?

Iz izraelske prestolnice Tel Aviv.
 
Koliko časa ste že v Sloveniji? 
Malo več kot pet let.

Kakšna je vaša izkušnja s slovensko kuhinjo?
O njej lahko govorim samo dobro. Pravzaprav to, da je dobra, ni dovolj natančno povedano – slovenska kuhinja je čudovita. Naučil sem se, da več ko potuješ po Sloveniji, več čudovitih krajev, restavracij in okusov spoznaš. Tu sem naletel na nekaj popolnoma novih tipov jedi in okusov, v katerih vsak dan 
uživam.

Bi lahko rekli, da slovensko kuhinjo poznate iz prve roke?
Rekel bi, da si jo želim spoznati še bolj.

Katera regija vam je najbolj pri srcu?
Primorska – Kras in seveda Obala.

Ste že obiskali katero od približno 50 restavracij, ki se bodo predstavljale na Odprti kuhinji?
Mislim, da sem bil že v vseh.

Resnično? Torej veliko potujete po Sloveniji?
Da, rad potujem po Sloveniji, hrana pa je eden od glavnih delov potovanj. Tako se je tudi pojavila ta ideja. Ker sva (s partnerico in soorganizatorko projekta Almo Mujezinovič, op. a.) velikokrat morala zelo daleč, da sva prišla do najboljše hrane, sva začela razmišljati o tem, kako bi vse pripeljala v Ljubljano in vse ponudila na enem 
mestu.

Torej se je vse začelo s tem, da imate radi hrano?
Tako je, in s tem, da sem nekoliko lačen.

Lačen vsak petek?
V bistvu v nedeljo. Na ta dan se je vse začelo. Bila sva lačna in sva razmišljala, kam bi šla, a je bila večina stvari zelo daleč. V veliko krajih po svetu, tudi v domačem Tel Avivu, ob petkih pripravljajo posebno tržnico, kamor se lahko pride po hrano za čez konec tedna, in od tam ideja.

Katero od stojnic boste v petek zagotovo obiskali sami?
Imeli bomo okoli 50 stojnic, zato mislim, da bom vsako obiskal vsaj enkrat, saj ne bi rad zamudil nobene. Bi vi zamudili jedi, ki jih bo ponujal Krištof ali Hiša Franko ali Raduha, ki prihaja v Ljubljano iz Luč?

Odvisno od cen. Verjetno bodo tudi drugi prestrašeni, za kakšne cene bodo jedi ponujale takšne restavracije, kot sta Hiša Franko in Raduha.
To bo dodana vrednost tega projekta. Če hočem zdaj jesti v Raduhi ali Hiši Franko, se moram peljati v Kobarid oziroma Luče ter si za to vzeti ves dan in plačati za bencin, mi pa bomo vse pripeljali sem, na eno mesto. Vsi gostinci se zavedajo, da bodo na tržnici, zato bodo temu prilagodili svojo kuhinjo, specialitete in s tem seveda cene. Močno dvomim, da boste tukaj našli jedi za 20 evrov. Večina se bo prilagodila tržnici, tako z jedmi kot cenami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.