Magazin
49 ogledov

Kulinarične specialitete na ljubljanski tržnici

Scena 24.04.13, Lichr Kochavy (kreativni direktor), Alma Mujezinovic (vodja proj Saša Despot
V petek, 17. maja, bodo Pogačarjev trg oziroma osrednjo ljubljansko tržnico prevzeli vonji in okusi 50 stojnic s sveže pripravljenimi jedmi z različnih koncev sveta in Slovenije, enako pa se bo vsak petek med 8. in 19. uro dogajalo vse do oktobra.

Od kod prihajate?

Iz izraelske prestolnice Tel Aviv.
 
Koliko časa ste že v Sloveniji? 
Malo več kot pet let.

Kakšna je vaša izkušnja s slovensko kuhinjo?
O njej lahko govorim samo dobro. Pravzaprav to, da je dobra, ni dovolj natančno povedano – slovenska kuhinja je čudovita. Naučil sem se, da več ko potuješ po Sloveniji, več čudovitih krajev, restavracij in okusov spoznaš. Tu sem naletel na nekaj popolnoma novih tipov jedi in okusov, v katerih vsak dan 
uživam.

Bi lahko rekli, da slovensko kuhinjo poznate iz prve roke?
Rekel bi, da si jo želim spoznati še bolj.

Katera regija vam je najbolj pri srcu?
Primorska – Kras in seveda Obala.

Ste že obiskali katero od približno 50 restavracij, ki se bodo predstavljale na Odprti kuhinji?
Mislim, da sem bil že v vseh.

Resnično? Torej veliko potujete po Sloveniji?
Da, rad potujem po Sloveniji, hrana pa je eden od glavnih delov potovanj. Tako se je tudi pojavila ta ideja. Ker sva (s partnerico in soorganizatorko projekta Almo Mujezinovič, op. a.) velikokrat morala zelo daleč, da sva prišla do najboljše hrane, sva začela razmišljati o tem, kako bi vse pripeljala v Ljubljano in vse ponudila na enem 
mestu.

Torej se je vse začelo s tem, da imate radi hrano?
Tako je, in s tem, da sem nekoliko lačen.

Lačen vsak petek?
V bistvu v nedeljo. Na ta dan se je vse začelo. Bila sva lačna in sva razmišljala, kam bi šla, a je bila večina stvari zelo daleč. V veliko krajih po svetu, tudi v domačem Tel Avivu, ob petkih pripravljajo posebno tržnico, kamor se lahko pride po hrano za čez konec tedna, in od tam ideja.

Katero od stojnic boste v petek zagotovo obiskali sami?
Imeli bomo okoli 50 stojnic, zato mislim, da bom vsako obiskal vsaj enkrat, saj ne bi rad zamudil nobene. Bi vi zamudili jedi, ki jih bo ponujal Krištof ali Hiša Franko ali Raduha, ki prihaja v Ljubljano iz Luč?

Odvisno od cen. Verjetno bodo tudi drugi prestrašeni, za kakšne cene bodo jedi ponujale takšne restavracije, kot sta Hiša Franko in Raduha.
To bo dodana vrednost tega projekta. Če hočem zdaj jesti v Raduhi ali Hiši Franko, se moram peljati v Kobarid oziroma Luče ter si za to vzeti ves dan in plačati za bencin, mi pa bomo vse pripeljali sem, na eno mesto. Vsi gostinci se zavedajo, da bodo na tržnici, zato bodo temu prilagodili svojo kuhinjo, specialitete in s tem seveda cene. Močno dvomim, da boste tukaj našli jedi za 20 evrov. Večina se bo prilagodila tržnici, tako z jedmi kot cenami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.