Lahka hrana redi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Izraz 'brez maščobe' je pogosto le krinka za izdelek, ki vsebuje veliko sladkorja. Lahki izdelki lahko zato vsebujejo več kalorij kot sorodni običajni izdelki.
Oglej si celoten članek

Oznako 'lahko živilo' smejo po evropskih standardih imeti živila, pri katerih je količina kalorij, maščob, sladkorjev ali soli zmanjšana za vsaj 30 odstotkov. Proizvajalec mora na embalažo jasno napisati, ali živilo vsebuje manj sladkorja ali vsebuje manj maščob.

Lahka, a z veliko kalorij

Čeprav živila, ki jih prodajajo z oznako 'lahka', vsebujejo manj sladkorja ali maščob kot običajna živila, mnogokrat ne drži, da so manj kalorična. "Živilo ima navedbo, da je láhko, za eno hranilo (recimo maščobo), a še vedno vsebuje veliko sladkorja in podobno," nam je razložila strokovnjakinja ZPS za področje prehrane Marjana Peterman.

Prikrite dodatne sestavine, na primer sladkorji, pa lahko prej zdravo živilo v trenutku pretvorijo v kalorično bombo. Zato se ne pustite zapeljati in začnite brati sestavine živil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.