Magazin > Lepota & telo
71 ogledov

Lahka hrana redi

jogurt Shutterstock
Izraz 'brez maščobe' je pogosto le krinka za izdelek, ki vsebuje veliko sladkorja. Lahki izdelki lahko zato vsebujejo več kalorij kot sorodni običajni izdelki.

Oznako 'lahko živilo' smejo po evropskih standardih imeti živila, pri katerih je količina kalorij, maščob, sladkorjev ali soli zmanjšana za vsaj 30 odstotkov. Proizvajalec mora na embalažo jasno napisati, ali živilo vsebuje manj sladkorja ali vsebuje manj maščob.

Lahka, a z veliko kalorij

Čeprav živila, ki jih prodajajo z oznako 'lahka', vsebujejo manj sladkorja ali maščob kot običajna živila, mnogokrat ne drži, da so manj kalorična. "Živilo ima navedbo, da je láhko, za eno hranilo (recimo maščobo), a še vedno vsebuje veliko sladkorja in podobno," nam je razložila strokovnjakinja ZPS za področje prehrane Marjana Peterman.

Prikrite dodatne sestavine, na primer sladkorji, pa lahko prej zdravo živilo v trenutku pretvorijo v kalorično bombo. Zato se ne pustite zapeljati in začnite brati sestavine živil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.