Magazin > Lepota & telo
129 ogledov

Prednosti pitja piva

pivo Shutterstock
Kadar teče beseda o prednostih zmernega pitja alkoholnih pijač, v večini primerov govorijo o prednostih zmernega pitja vina. Po večletnih raziskavah pa so strokovnjaki ugotovili, da ima tudi zmerno uživanje piva nekaj prednosti.

Ameriško dietetično združenje je na svoji spletni strani objavilo prednosti pitja piva.

  • Za zdravo srce. Številne raziskave so pokazale, da lahko zmerno uživanje alkohola, vključno s pivom, zmanjša tveganje za bolezni srca. Korist naj bi izvirala iz antioksidantnih kemikalij, imenovanih polifenoli. Pivo ima približno enako količino polifenolov kot rdeče vino, ki že stoletja velja za srcu prijazno pijačo.
  • Prijazno do ledvic. Na univerzi v Washingtonu so ugotovili, da en kozarec piva na teden zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, vendar strokovnjaki opozorjajo, da  zdravilni učinek ne narašča s količino popitega piva. Pivo je pijača z najmočnejšim diuretičnim učinkom.
  • Bogat vir vitaminov in mineralov. Poleg B-vitaminov (B1, B2, B3, B6) vsebuje pivo še rudnine fosfor, kalij, magnezij, žveplo, natrij in fluor. V njem se nahajajo tudi oligoelementi baker, mangan, cink, aluminij in železo. Vsebuje veliko ogljikohidratov, beljakovin in flavonidov ter tudi antioksidantov. Zdravilne učinke piva so potrdile mnoge znanstvene raziskave in študije.
  • Krepi kosti. Kalifornijski znanstveniki so ugotovili, da je v pivu veliko fitoestrogena, ki pripomore k močnejšim kostem. Kostem najbolj koristi pivo iz hmelja in ječmena, ki vsebuje največ fitoestrogena. Znanstveniki pa opozarjajo, da čezmerno uživanje piva povzroči prav nasprotno, torej šibke kosti, zato je treba pivo piti zmerno.

Strokovnjaki opozarjajo, da so pozitivni učinki prisotni le pri zmernem pitju, čezmerno uživanje alkohola pa je zdravju škodljivo.

Komentarjev 1