Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Z lahkoto manj kilogramov

Namesto z grškim jogurtom vaflje obložite s sladoledom – poskusite tistega z grš Žurnal24 main
Čeprav ste večnih diet in poplave nasvetov, kako shujšati, že popolnoma siti, vas morda vseeno zanima, kaj so "dobre novice za vse, ki se borite s kilogrami". Prav mogoče se skrivnost vašega uspeha skriva v kuhinji. Kje pa drugje!

"Jesti manj je lažje, kot mislite." To je sporočilo psihologov, ki menijo, da lahko majhne spremembe v domačem okolju vodijo v zmožnost jesti manj, ne da bi v resnici o tem razmišljali. Brian Wansink z ameriške Univerze Cornell je pred nekaj dnevi na srečanju Ameriškega psihološkega združenja povedal: "Naši domovi so polni skritih pasti. Za večino od nas je življenje preveč kaotično, da bi se lahko zavestno osredotočili na vsak grižljaj in se potem vprašali, če smo siti. Skrivnost je v spremembah okolja na ta način, da to dela za vas in ne proti vam." Čeprav se ne zavedate, nekaj tako preprostega, kot sta oblika in velikost posod za hrano, lahko zavede vaše možgane, da pojeste več.

Skleda brez dna? Raje ne!

V eni od raziskav so Wansink in kolegi opazovali 168 obiskovalcev kina in ugotovili, da so iz zelo velikih škatel pojedli 45 odstotkov več kokic kot iz ("samo") velikih škatel. Velikost ima celo pomembnejšo vlogo kot okus. Želodec pa velikokrat ne javi možganom, da je že popolnoma poln. Dokaz je bil naslednji Wansinkov poskus. Na mize so postavili skledice za juho "brez dna", ki so se avtomatsko polnile od spodaj. Poskusni zajčki so pojedli 73 odstotkov več juhe kot iz običajnih posodic, a se tega, da so pojedli več, sploh niso zavedali. Wansink vsem, ki želijo shujšati, predlaga, naj začnejo s preprostimi potezami.

  • Tudi glavne obroke jejte z majhnih krožnikov.
  • Zdrava živila naj bodo v hladilniku in omari v višini oči, manj zdrava "skrijte" nižje ali višje.
  • Nikoli ne jejte pred televizorjem, ampak v kuhinji ali jedilnici.

Nič novega, boste rekli. V resnici ne, a Wansink trdi, da so sodelujoči v eni od njegovih študij v enem mesecu izgubili en kilogram le po zaslugi teh sprememb. "Te preproste strategije imajo veliko več možnosti za uspeh kot samo volja. Lažje je spremeniti okolje kot razmišljanje," pravi Wansink. Se vam en kilogram v enem mesecu zdi premalo? Počasno hujšanje je dolgoročno vedno bolj uspešno kot hitro izgubljanje kilogramov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.