Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Pet zdravih zamenjav

zajtrk, žitarice, kosmiči Shutterstock
Nič hudega, če ne morete brez ogljikovih hidratov. Poskusite pa vsaj čim pogosteje ogljikove hidrate, ki jih nutricionisti nimajo ravno v čislih, zamenjati z njihovimi bolj zdravimi kolegi. Preberite, preden si zamislite nedeljsko kosilo.

Ne: krompirjev pire. Da: pire iz sladkega krompirja. Pire iz sladkega krompirja (dobite ga v večjih supermarketih) ima nižji glikemični indeks ter več kalija in vitamina C kot običajen krompirjev pire. Za bolj zdravo različico ga namesto z mlekom, maslom in/ali smetano pripravite s sojino smetano. Če sladkega krompirja nimate, pa pripravite pire iz polovice krompirja in polovice zelenjave (primerni so brokoli, grah, korenje, koleraba in ša marsikaj).

Ne: bela francoska štruca. Da: ržen kruh. Kruh iz ržene moke ima nižji glikemični indeks ter je za mnoge lažje prebavljiv kot bel kruh. Če vam je všeč kiselkast okus rženega kruha, se boste belega kruha hitro odvadili.

Ne: ocvrti krompirček. Da: pečen sladek krompir. Pečen sladek krompir je veliko manj masten kot ocvrti krompirček. Če nimate sladkega krompirja, pa je pečen običajen krompir vseeno boljša izbira kot ocvrt.

Ne: beli riž. Da: ješprenj. Tudi odlika ješprenja, na katerega običajno pozabljamo, je nizek glikemični indeks. Beli riž je poleg tega siromašnejši z vitamini in minerali. Že res, da rižoti daje ime riž, a naredite jo lahko tudi z ješprenjem. Tudi skuhan ješprenj je lahko zelo okusna in zdrava priloga.

Ne: corn flakes in vse ostale (sladke) predelane "žitarice". Da: ovseni kosmiči ali polnovredne žitarice. Popolnoma običajni ovseni kosmiči so najpametnejša izbira, saj v njih ni nobenega dodanega sladkorja in drugih nedobrodošlih dodatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.