Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Zakaj se po dieti redite?

dieta, hujšanje Shutterstock
Kolikokrat ste že shujšali, nato pa kmalu dobili nazaj vsaj toliko kilogramov? To je prej pravilo kot izjema. Zakaj? Strokovnjaki pravijo, da je hujšanje nekaj čisto drugega kot vzdrževanje pridobljene vitke linije oziroma nižje telesne teže. To naj bi bilo celo pomembnejše, a tudi težje.

Razlogi za vztrajno vračanje kilogramov po koncu diete so zanimali ekipo znanstvenikov z univerze Penn State, ki pravijo, da se "na en način hranimo in obnašamo, ko smo na dieti, drugače pa vse to počnemo, ko z dieto zaključimo". Dieta in čas po njej nimata veliko skupnega, dodajajo.

Vsaka faza je pomembna

Ekipa strokovnjakov je raziskovala, kako sta dva vzorca obnašanja povezana z manj kilogrami – izgubo telesne teže so definirali kot 10 odstotkov kilogramov manj v enem letu, vzdrževanje 10 odstotkov nižje telesne teže pa je moralo "preživeti" eno leto. In posamezniki, ki so sodelovali v raziskavi, so dokazali, da je čas hujšanja res nekaj zelo drugačnega kot čas po njem. Tudi tistim, ki se trudijo, ne uspeva vsem. Novo pridobljeno telesno težo so na primer laže obdržali tisti, ki so se redno gibali in in jedli veliko živil, bogatih z beljakovinami in siromašnih z maščobami. Tisti, ki pa so poročali o različnih oblikah vadbe ali/in o vnaprej načrtovanih obrokih, pa so kilograme sicer izgubili, a so jih nato kmalu pridobili nazaj. Oboji so torej delali prav, a enim je težo uspelo obdržati, drugim ne. "Tiste, ki hujšajo, bi shujševalni načrti morali voditi različno – da bi uspešno prebrodili vsako specifično fazo," so povzeli na Penn State.

Kako zdržati po dieti?

Nutricionistka Alice H. Lichtenstein z bostonske univerze je ugotovitve kolegov komentirala z besedami: "Odprli so pomembno diskusijo, ki bi se verjetno morala začeti že prej. Mislim, da opominjajo na važno stvar. Ali je potrebno dati več poudarka na vzdrževanje nižje telesne teže?" Nutricionistka Beth Kitchin iz univerze Alabama pa dodaja: "Ko shujšamo, je vse lepo in vznemirljivo. A naše razmišljanje se spremeni, ko pridemo do tja, kjer smo hoteli biti. Težko je, ko začnemo spet uživati več kalorij dnevno in se učimo, kako jesti živila, ki jih med dieto nismo smeli." Različne raziskave so sicer pokazale, da so med strategijami, ki jih ljude povezujejo s fazo hujšanja, iskanje informacij o hujšanju, hrani in vadbi, omejevanje sladkorja, načrtovanje obrokov, izogibanje preskakovanju obrokov in razmišljanje o boljšem počutju, ki ga prinaša vitkost. S fazo vzdrževanja nove, nižje teže pa so povezani: uživanje nemastnih beljakovinskih živil, redno gibanje, nagrajevanje samega sebe in opominjanje samega sebe, zakaj je potrebno nadzorovati telesno težo. Stroka pa se strinja, da je potrebnih še več raziskav o tem, kaj zares deluje, da se izgubljeni kilogrami ne vrnejo.

Komentarjev 1