Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Davek na nezdravo hrano

čokoladica, čokolada Shutterstock
Nezdrava hrana povečuje tveganje za debelost in številne bolezni, že dolgo svarijo zdravniki. Na Madžarskem vojno nezdravi hrani zato napovedujejo z novim davkom.

Madžarski parlament je namreč sprejel zakon, ki uvaja davek na nezdravo hrano, kot so gazirane pijače, čips in čokolada. Na Madžarskem upajo, da bo nov davek pomagal izboljšati zdravje državljanov. Madžarski mediji so o novem davku najprej pisali kot o davku na hamburgerje, ko pa se je izkazalo, da zakon ne zadeva restavracij s hitro prehrano, so ga preimenovali v davek na čips. Zakon uvaja davek na pijače z visoko vsebnostjo sladkorja, pakirane sladice, slane prigrizke in prehranske dodatke. Čips bo obdavčen z 200 madžarskimi forinti ali 0,75 evra za kilogram. Po uveljavitvi zakona, ki se bo zgodila septembra, se bo cena za 90-gramsko vrečko čipsa tako dvignila za približno deset odstotkov.

Nad maščobe, sladkor in sol

Madžarska vlada naj bi še ta teden predlagala tudi večji nadzor nad restavracijami s hitro prehrano, v oglasih, namenjenih otrokom, pa bodo posebno pozornost posvetili vsebnosti maščob in sladkorja v hrani. Madžari, med katerimi je precej kadilcev, spijejo veliko alkohola, njihov jedilnik pa tradicionalno vsebuje veliko maščob in soli, so med državljani EU z najnižjo pričakovano življenjsko dobo. Sredstva, ki bodo v državni proračun prišla z uvedbo novega davka na čips, bodo namenjena financiranju kampanj za spodbujanje zdravega življenja, je napovedala madžarska vlada.

Komentarjev 3
  • Yosko 21:15 23.julij 2011.

    namesto da bi spodbujali porabo in s tem naše plače, pa nas obdavčujejo in zmanjšujejo kupno moč prebivalstva.pametno?še posebej danes?

  • astro123 20:46 13.julij 2011.

    Pametna stvar. Se strinjam s tem, kar je napisal d, vendar bi dodal še komentar. Tisti ki živijo zdravo, se zdravo prehranjujejo in se malo bolj ukvarjajo s športom imajo višje zavarovalniške premije, da sploh ne govorimo o kaki športni ...prikaži več prehrani. Razslojevanje državljanov je že tu...

  • d 11:44 13.julij 2011.

    Tak zakon podpiram samo v primeru, da se davek na zdravo hrano zniža ali ukine. Drugače nima smisla in pomeni ropanje in dodatno razslojevanje državljanov.