Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

Z začimbami nad maščobo

začimbe, dišavnice Shutterstock
Kurkuma, cimet, paprika in druge z antioksidanti nabite začimbe zmorejo zmanjšati negativne posledica uživanja zelo mastne hrane, ugotavljajo raziskovalci z ameriške univerze Penn State.

"Ko jeste zelo mastno hrano, se raven trigliceridov v krvi poviša. Če se to dogaja prepogosto ali če je raven trigliceridov zelo povečana, je vaše tveganje za srčne bolezni večje. Ugotovili smo, da dodajanje zaščimb zelo mastnemu obroku za 30 odstotkov omili rast ravni trigliceridov v primerjavi z zelo mastnim obrokom brez dodanih začimb," je pojasnila vodja raziskave Sheila West. Njena ekipa je opazovala učinke začimb na moških, starih med 30 in 65 let. Vsi so bili pretežki, sicer pa zdravi. V imenu študije so dva jedli piščančji curry, zeliščni kruh in cimetovo pecivo. Nekateri moški so dobili obrok, obogaten z dvema žlicama začimb/dišavnic, drugi so jedli nezačinjeno. V treh urah, ki so sledile hranjenju, so jim strokovnjaki vsake pol ure jemali vzorce krvi.

Povečana dejavnost antioksidantov

"Začinjeni različici obroka smo dodali rožmarin, origano, cimet, kurkumo, črni poper, nageljnove žbice, česen v prahu in papriko. Naštete smo izbrali, ker je v njih izjemno veliko antioksidantov, kar smo prej preverili v laboratoriju," je povedala Ann Skulas-Ray, sodelavka Westove. Pri moških, ki so pojedli začinjen obrok, se je dejavnost antioksidantov v krvi povečala za 13 odstotkov, inzulinski odgovor na zaužito hrano pa je bil približno 20 odstotkov manjši kot pri moških, ki so jedli nezačinjene jedi. "Antioksidanti lahko pomembno znižaju oksidativni stres in s tem tveganje za nekatere bolezni," pravi Sheila West in dodaja, da strokovnjaki oksidativni stres povezujejo z boleznimi srca, artritisom in sladkorno boleznijo. V prihodnosti Westova načrtuje raziskavo, ki naj bi pokazala, če do podobnih učinkov lahko pridemo tudi z manjšimi količinami začimb oziroma dišavnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.