Lani posnetih rekordno število filmov

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Po podatkih evropske avdiovizualne informacijske točke je bilo lani v Evropski uniji posnetih rekordno število igranih in dokumentarnih filmov, skupaj 1145 oziroma 112 več kot leta 2007.
Oglej si celoten članek

Tržni delež evropskih filmov v kinematografih je leta 2008 znašal 28,4 odstotka, leto prej pa 28,6 odstotka. Najbolj uspešni evropski film oziroma film, ki je nastal v evropski koprodukciji, je bil leta 2008 Mamma Mia, ki si ga je ogledalo 33,7 obiskovalcev kino dvoran, in Kvantum sočutja s 27,5 milijona obiskov.

V celotni EU je število kino obiskov lani v primerjavi z letom poprej poraslo za 0,5 odstotka, na 924 milijonov. V Avstriji je stanje nekoliko drugačno: število prodanih vstopnic za ogled filmov v kino dvoranah je v primerjalnem obdobju rahlo upadlo, s 15,69 milijona na 15,63 milijona. V državah izven unije je znatno porasel obisk v ruskih kinih, lani je bil v primerjavi z letom 2007 višji za 16 odstotkov, medtem ko je bil na Norveškem, v Švici in Turčiji ta obisk precej slabši.

V Franciji je bil tržni delež evropskih filmov nadpovprečen in je lani znašal 45,4 odstotka, v tej državi so naredili tudi največ igranih filmov, namreč 196; sledijo Nemčija, kjer so jih leta 2008 producirali 151, Španija s 150 in Italija s 146 filmskimi produkcijami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.