Le mukoma do prave diagnoze

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vzrok neznanka, najpogostejša v adolescenci.
Oglej si celoten članek

Natančnega vzroka, zakaj ljudje zbolijo za bipolarno motnjo, še ne poznamo, pravi specializantka psihoterapije Pika Bensa. Da bolniku postavijo pravo diagnozo, pa je potrebno dolgotrajnejše opazovanje, včasih tudi več let. Motnja zajema kar nekaj oblik nihanja razpoloženja, v večini primerov se izmenjujejo obdobja manije in obdobja potrtosti, znižanja energije, depresije, pojasnjuje.

Samozavest vs. brezvolje

V manični fazi ima bolnik veselo ali razdražljivo razpoloženje, povečano samozavest in zelo dobro mnenje o sebi ter se počuti zelo pomembnega. “Potrebuje malo ali nič spanja, govori hitreje kot običajno, ima prehitevajoče misli ali ideje, je nemiren, se nagiba k impulzivnim dejanjem: zapravljanju, zlorabi alkohola, promiskuitetnemu vedenju,” našteva Bensova. Kot nadaljuje, pa je v depresivni fazi bolnik žalosten, potrt, brezvoljen, lahko shujša, ima težave s spanjem, se počuti brez energije, se ne zanima za delo ali prijetne dejavnosti ter velikokrat razmišlja o samomoru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.