Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Le mukoma do prave diagnoze

žalost, depresija Žurnal24 main
Vzrok neznanka, najpogostejša v adolescenci.

Natančnega vzroka, zakaj ljudje zbolijo za bipolarno motnjo, še ne poznamo, pravi specializantka psihoterapije Pika Bensa. Da bolniku postavijo pravo diagnozo, pa je potrebno dolgotrajnejše opazovanje, včasih tudi več let. Motnja zajema kar nekaj oblik nihanja razpoloženja, v večini primerov se izmenjujejo obdobja manije in obdobja potrtosti, znižanja energije, depresije, pojasnjuje.

Samozavest vs. brezvolje

V manični fazi ima bolnik veselo ali razdražljivo razpoloženje, povečano samozavest in zelo dobro mnenje o sebi ter se počuti zelo pomembnega. “Potrebuje malo ali nič spanja, govori hitreje kot običajno, ima prehitevajoče misli ali ideje, je nemiren, se nagiba k impulzivnim dejanjem: zapravljanju, zlorabi alkohola, promiskuitetnemu vedenju,” našteva Bensova. Kot nadaljuje, pa je v depresivni fazi bolnik žalosten, potrt, brezvoljen, lahko shujša, ima težave s spanjem, se počuti brez energije, se ne zanima za delo ali prijetne dejavnosti ter velikokrat razmišlja o samomoru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.