Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Ločite med gripo in prehladom?

gripa Shutterstock
S prepoznavanjem simptomov ločimo med gripo in prehladom, ki ju zdravimo različno.

Gripa je virusna bolezen, ki jo povzroča virus gripe in pri kateri poleg lokalnih simptomov vnetja dihal obstajajo splošni simptomi. Prehlad povzročajo različni virusi in je omejen na sluznice dihal, gripa pa je splošna okužba celega telesa,” razlaga Dražen Stojanović, specialist javnega zdravja. Značilni simptomi gripe, ki jih pri prehladu ni, so po sogovornikovih besedah “vročina, utrujenost, bolečine in splošno slabo počutje”.

Zdravljenje je lahko škodljivo

“Za prehlad se ne izplača obiskovati zdravnika, saj je zdravljenje le simptomatsko – povzročitelji so virusi, za katere zdravljenje z antibiotikom ni učinkovito, lahko pa je celo škodljivo. Podobno je pri gripi, pri kateri pa se lahko med zdravljenjem ali po njem pojavijo zapleti (pljučnica ali druga vnetja zaradi bakterij). Šele ob morebitnih bakterijskih zapletih je primerno zdravljenje z antibiotikom,” poudarja Stojanović.

Z gripo v posteljo

Prehlada ne zdravimo; človek sam ozdravi po nekaj dneh, lahko pa omilimo simptome: bolečino v grlu, suh kašelj in curenje iz nosu, medtem ko gripo zdravimo z antivirusnimi zdravili. Najbolj znan je tamiflu, vendar je učinkovit le, če se zdravljenje začne v 48 urah od pojava prvih simptomov – ti pa so včasih slabo opazni in s tem izgubimo čas, saj kasneje zdravilo nima več učinka, opozarja zdravnik. “Gripa je potencialno lahko huda bolezen in jo je treba preležati v postelji, da se izognemo morebitnim smrtno nevarnim zapletom,” dodaja.

Življenjski slog za preventivo

Zaščitimo se lahko s cepljenjem proti gripi, toda Stojanović opozarja, da “je virus vsako leto malo spremenjen in se je zato treba cepiti s prilagojenim cepivom”, poleg tega pa je cepivo učinkovito v le 70–80 odstotkih. “Za preventivo pred prehladom obstajajo različne poljudne formule; pomembno je vzdrževanje zdravega življenjskega sloga – pravilna prehrana, zadostna telesna dejavnost ter izogibanje kajenju, tobačnemu dimu in alkoholu,” je prepričan sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.