Magazin > Lepota & telo
110 ogledov

Razsaja virus pandemske gripe

Povišana telesna temperatura je značilna za gripo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Proti gripi se je še vedno smiselno cepiti. Najboljša je preventivna higiena.

"Trenutno prevladujejo virusi influence A (H3N2 in pandemski H1N1), virus influence B, okužbe z respiratornim sincicijskim virusom in tudi drugi," pravi Marta Grgič Vitek z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) RS. Dodaja, da je število obolelih za ta čas običajno, največ jih je podleglo virusu pandemske gripe. "Pričakujemo, da se bo obolevnost februarja zniževala," pristavlja.

Cepljenje še smiselno
Po besedah Grgič Vitkove se je proti gripi smiselno cepiti, vse dokler okrog nas ni toliko obolelih, da smo gotovo že prišli v stik z boleznijo.

Prepoznajte prehlad in gripo. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mlajši prej zaščiteni

Ne glede na serotip gripe (pandemske ali običajne sezonske) se zaščita po cepljenju pri mlajših razvije nekoliko prej, pri starejših pa razvoj imunosti traja dva tedna ali celo več. "Letošnje cepivo ščiti pred vsemi serotipi virusa gripe, ki trenutno krožijo, zato cepljenje svetujem tudi tistim, ki so bili v prejšnji sezoni cepljeni s pandemskim cepivom ali pa so preboleli pandemsko gripo," pravi Grgič Vitkova. Pristavlja, da sezonska gripa poveča umrljivost pri rizičnih skupinah, kot so starejši ljudje in kronični bolniki, pri pandemski gripi pa se smrt pojavi tudi pri obolelih, ki ne spadajo v nobeno rizično skupino.

Več kot meter od obolelih. Izogibajte se zaprtih prostorov, v katerih je veliko ljudi, in si večkrat skrbno umijte roke (20 sekund). Pipo zaprite s papirnato brisačo. Virus na rokah preživi kratek čas, a ga, če niste pazljivi, prek oči, nosu ali ust hitro vnesete v telo. Obolelim se ne približajte na manj kot meter.

Znaki kot pri običajni
"Pandemska gripa ima enake bolezenske znake kot sezonska gripa," pojasnjuje pediatrinja in specialistka šolske medicine Tatjana Grmek Martinjaš. Ko zboli otrok, ukrepamo enako kot pri odraslih, le da je za otroke potrebna večja skrb, predvsem lajšanje znakov vnetja dihal, blaženje kašlja, primerna hidracija in skrbno opazovanje. "Otroci, mlajši od dveh let, so ogrožena skupina, zato z njimi takoj k zdravniku," opozarja pediatrinja. Pri zdravniku se takoj oglasite tudi z večjim otrokom, ki ima enega od naštetih znakov:

  • težko diha že pri majhni telesni dejavnosti,
  • ima temperaturo višjo od 39 stopinj Celzija,
  • neprekinjeno bruha,
  • ima modro ali vijoličasto obarvane ustnice,
  • kaže znake izsušitve: omotičnost, redko uriniranje, malo urina,
  • je zmeden, zaspan, neodziven.


Podobno velja za odrasle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.