Magazin > Lepota & telo
92 ogledov

S čaji nad prehlad

caj Žurnal24 main
Ob obolenjih dihal grgrajte poparek iz posušenih listov žajblja. Pripravite ga tako, da zelišča prelijete z vrelo vodo. Za boljši okus dodajte žličko medu.

“Proti prehladu, blažjim boleznim dihal in sezonskim virusnim obolenjem se lahko učinkovito bojujemo z uživanjem čajev, poparkov in kopeli, ki si jih pripravimo iz posušenih zelišč,” pravi vrtnarka in poznavalka zdravilnih zelišč Danica Repnik.

Čaj iz timijana in žajblja

Čaj ali poparek iz posušenih listov timijana pomaga pri lažjem izkašljevanju, blagodejno vplivana bronhije in uničuje bakterije v dihalnih poteh,” razlaga Repnikova. Ob nekoliko težjih obolenjih dihal Repnikova priporoča grgranje žajbljevega poparka, v katerega lahko za boljši okus dodamo žličko medu. “Iz obeh zelišč si lahko pripravimo tudi kopel, ki bo nekoliko umirila suh in dražeč kašelj,” še pravi zeliščarica.

Črna meta za inhalacijo

Črna ali navadna meta prav tako blagodejno vpliva na dihalne poti, zaradi svojega intenzivnega vonja pa deluje tudi pomirjajoče,” izpostavlja Repnikova in dodaja, da si lahko liste aromatične mete pripravimo tudi za inhalacijo. “V večjo posodo nalijemo liter vroče vode, vanjo vsujemo pest posušenih listov črne mete, glavo sklonimo nad posodo in se pokrijemo s toplo brisačo. Dišečo paro vdihujemo najmanj deset minut.

Ne samo z zelišči

Nikar ne pozabite, da težjih obolenj dihal, ki jih navadno spremlja tudi povišana telesna temperatura, nikakor ne smete zdraviti zgolj z zelišči in na lastno pest. Če se stanje po treh dneh ne izboljša ali se celo poslabša, nemudoma obiščite zdravnika.

Čaji za zbijanje vročine

“Posušeni cvetovi bezga in kamilice, ki smo jih nabrali v toplejših mesecih leta, nam bodo zdaj prišli še posebno prav,” pravi Danica Repnik in dodaja: “Čaj iz teh zelišč bo pomagal pri vsakem lažjem obolenju, ne zgolj dihal, še posebno učinkovit pa je pri zbijanju povišane telesne temperature, ki je najpogostejša spremljevalka virusnih obolenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.