Limonada izboljša samonadzor

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Le požirek limonade bi pri posameznikovem samoobvladovanju naredil čudež.
Oglej si celoten članek

Mnogi med nami bi si želeli imeti več kontrole nad seboj, še posebno tisti, ki se ne morejo upreti prigrizkom, in tisti, ki bi radi zmanjšali kajenje. Nova raziskava namiguje, da bi lahko samo grgranje limonade naredilo velik čudež.

Študija je bila objavljena v časopisu Psychological Science, pokazala pa je, da je sladka limonada povečala učinkovitost udeležencev, vendar je imela vpliv na samonadzor le za kratek čas.

Raziskovalci na univerzi v Georgii so 51 študentom dali dva testa o samonadzoru. Testa sta obsegala izločevanje določenih črk in prepoznavanje besed, ki so bile napisane z različnimi barvami. Polovica študentov je pred drugim testom usta izpirala s sladko limonado, medtem ko je druga polovica uporabila umetno narejeno limonado. Prvi so bili pri izvajanju nalog veliko hitrejši.

Raziskava medtem še ni pokazala, ali so učinki samonadzora lahko tudi dolgotrajni, pravi avtor Leonard Martin, vendar tistim, ki bi se radi odvadili kajenja, predlaga, da metodo vsaj poskusijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.