Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Limonada izboljša samonadzor

limonada Shutterstock
Le požirek limonade bi pri posameznikovem samoobvladovanju naredil čudež.

Mnogi med nami bi si želeli imeti več kontrole nad seboj, še posebno tisti, ki se ne morejo upreti prigrizkom, in tisti, ki bi radi zmanjšali kajenje. Nova raziskava namiguje, da bi lahko samo grgranje limonade naredilo velik čudež.

Študija je bila objavljena v časopisu Psychological Science, pokazala pa je, da je sladka limonada povečala učinkovitost udeležencev, vendar je imela vpliv na samonadzor le za kratek čas.

Raziskovalci na univerzi v Georgii so 51 študentom dali dva testa o samonadzoru. Testa sta obsegala izločevanje določenih črk in prepoznavanje besed, ki so bile napisane z različnimi barvami. Polovica študentov je pred drugim testom usta izpirala s sladko limonado, medtem ko je druga polovica uporabila umetno narejeno limonado. Prvi so bili pri izvajanju nalog veliko hitrejši.

Raziskava medtem še ni pokazala, ali so učinki samonadzora lahko tudi dolgotrajni, pravi avtor Leonard Martin, vendar tistim, ki bi se radi odvadili kajenja, predlaga, da metodo vsaj poskusijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.