Malkovich, Klein in Sayles nagrajeni v Solunu

Foto: Žurnal24 John Sayles (drugi z leve) bo predstavil svoj opus 15-ih filmov, med njimi tudi
Začel se je 48. filmski festival v Solunu, na katerem bodo posebno pozornost namenili ameriškim filmskim ustvarjalcem Williamu Kleinu, Johnu Malkovichu in Johnu Saylesu.
Oglej si celoten članek

V Solunu na severu Grčije poteka 48. filmski festival, kjer se bodo posebej poklonili ameriškim filmskim ustvarjalcem - snemalcu Williamu Kleinu, igralcu Johnu Malkovichu in cineastu Johnu Saylesu. Retrospektiva je letos posvečena Williamu Kleinu, spremlja jo razstava njegovih fotografij, ki jih je v 50-ih in 60-ih letih posnel v New Yorku, Tokiu, Moskvi in Parizu, kakor tudi modnih fotografij in posnetkov Grčije, ki so tokrat prvič predstavljene javnosti.

Običinstvu bodo predstavili osem Kleinovih filmov, med njimi slavni dokumentarec o boksarju Mohamedu Aliju, Mohammed Ali the Greatest, in Kdo ste vi, Polly Maggoo?, igrani film o svetu mode.

John Sayles, figura ameriškega neodvisnega filma, bo predstavil svoj opus, ki šteje 15 filmov, med njimi zadnji celovečerni film Honeydripper. John Malkovich bo prejel nagrado za prispevek k svetovni kinematografiji, predstavil pa bo tudi film Juno, pri katerem je bil koproducent.

Do 25. novembra bo prikazanih okoli 280 filmov, od tega jih je 14 v tekmovalni sekciji; gre za prvence oziroma druge filme mladih režiserjev. Žirija, ki jo  vodi češki režiser Jirži Menzel, bo podelila prvo nagrado v višini 37.000 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.